Aluminium House: Dom w kontraście i w zgodzie z naturą

Aluminium House zwraca uwagę ascetyczną formą i nietypową elewacją. Kamień na parterze pozwala wtopić ciężką bryłę w otaczający ją ogród, natomiast błyszcząca aluminiowa okładzina na piętrze ją wyróżnia.

Autor: HouseMarket.pl 19 lipca 2016 10:05

Zaprojektowany przez architektów hiszpańskiej pracowni Fran Silvestre Arquitectos Aluminium House stoi na obrzeżach Madrytu. Otacza go ogród z wysokimi drzewami, na tle których rezydencja wydaje się mniejsza niż w rzeczywistości. Na tym efekcie zależało projektantom. Dom ma tylko jedną kondygnację. Zarówno piętro, jak i parter budynku od strony basenu mają przeszkolne ściany.

Wyższa kondygnacja została obłożona płytami aluminiowymi, a parter – kamieniem. Zabieg ten przyniósł niecodzienny efekt wizualny. Dolna część rezydencji, dzięki barwie i strukturze okładziny, delikatnie wtapia się w otoczenie. Z kolei ciężkie piętro błyszczy między drzewami.

Na piętrze zaprojektowano taras obejmujący całą szerokość domu. Po bokach osłonięty jest masywnymi ścianami, a z przodu – delikatną szklaną balustradą. Ten wielki balkon, oprócz doskonałego widoku na ogród, przynosi jeszcze jedną korzyść – rzuca cień na patio przy basenie.

Wnętrze willi ujmuje ascetyczną elegancją. Dominuje marmur i szkło. Wszechobecną biel urozmaicają jedynie czarne meble i metalowe sprzęty. Centralnym punktem rezydencji jest atrium z marmurowymi schodami. Z tego doświetlonego dachowym oknem holu wchodzi się do poszczególnych pokoi. Na parterze znajduje się salon z kuchnią i jadalnią, a na piętrze – trzy sypialnie z łazienką.

 

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych