APA Zalewski Bubak: Rezydencja za ekranem akustycznym

Najbardziej charakterystycznym elementem projektu jest szklany ekran akustyczny. Chroni dom przed uciążliwością pobliskiej linii kolejowej i drogi szybkiego ruchu.

Autor: HouseMarket.pl 22 stycznia 2016 09:06

Wzgórza Krzesławickie, dzielnica północno-wschodniej części Krakowa, stały się lokalizacją projektu rezydencji, będącej, z uwagi na swoje umiejscowienie, obiektem wymagającym szczególnych rozwiązań projektowych. Widokowa działka przeznaczona pod projekt rezydencji położona jest w strefie bezpośredniego narażenia na zwiększone natężenie hałasu, co w oczywisty sposób wymusiło zastosowanie rozwiązań ograniczających jego wpływ na jakość życia użytkowników obiektu.

Piękny widok i kolej

Kierunek południowo-wschodni, z którego rozciąga się najatrakcyjniejszy widok na panoramę Krakowa jest zarazem źródłem uciążliwego sąsiedztwa linii kolejowej oraz ciągu komunikacyjnego o stosunkowo dużym natężeniu ruchu samochodowego. Wpłynęło to na całokształt projektu, który zarówno swoimi rozwiązaniami funkcjonalnymi, jak i bryłą przeciwstawia się negatywnym oddziaływaniom zewnętrznym. Początkową ideą stało się dążenie do rozłożenia wszystkich stref funkcjonalnych w jednej kondygnacji.

Tak też podstawowa powierzchnia użytkowa licząca około 500 mkw. została rozplanowana w parterze rezydencji, wokół dziedzińca z basenem. Część dzienna z ogrodem zimowym osłania akustycznie dziedziniec od strony widokowej, ale równocześnie uciążliwej. Część nocna zlokalizowana jest po cichej stronie dziedzińca. Funkcja garaży i pomieszczeń pomocniczych zlokalizowane zostały na poziomie -1.

Bryła wpasowana w skarpę

Kubaturę domu wpasowano w teren tworzący naturalną formację skarpy, dodając obiektowi oryginalnych walorów kompozycyjnych. Przewidziano również wytworzenie dodatkowej bariery w postaci nasypu, który, tworząc przedpole rezydencji, stanie się pierwszą w kolejności barierą.

Jednak najbardziej charakterystycznym elementem budynku, którego funkcja ściśle wiąże się z ochroną przed agresją dźwięku, jest szklany ekran akustyczny. Wkomponowany w bryłę domu, zaprojektowany z dbałością o względy estetyczne, stanowiący symbol całości założenia projektowego. Jego lokalizacja, przypada na kierunek pokrywający się z otwarciem widokowym.

Pracownia: APA Zalewski Bubak, www.apa.pl

Klient: Prywatny

Lokalizacja: Kraków

Projekt: 2010

Powierzchnia: 500 mkw.

 

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych