PARTNER PORTALU

Apartamenty Curie. Nowoczesność w szlachetnym stylu

Apartamenty Curie w Łodzi powstają w odległości niecałych trzech kilometrów od Placu Wolności i Manufaktury. Charakter stylowej kamienicy podkreślają, sygnalizujące strefę wejściową, proste w formie wykusze oraz szlachetnie wykończona elewacja.

Autor: HouseMarket.pl 11 kwietnia 2017 09:00

Dzięki użyciu dużych okien budynek otwiera się na otoczenie. Zadaszonym miejscem wypoczynku jest element przy południowo-wschodniej elewacji. Stanowi on lekką i rozciągniętą formę, będącą jednocześnie tarasem dla mieszkania znajdującego się na górnym piętrze.

Białe ściany z elementem drewna

Kluczową rolę w projekcie odgrywa elewacja i kolorystyka całości. Białe ściany zewnętrzne przełamano szarym wykończeniem w wycofaniu elewacji na parterze. Wprowadzono akcent płytek klinkierowych w jasnej kolorystyce oraz element drewna na ostatniej kondygnacji. Całość dopełnia ciepła barwa drewnianej stolarki okiennej. Dla zachowania proporcji i zapewnienia odpowiedniego widoku, balustrady częściowo przeszklono. W ten sposób, mieszkańcy budynku mają zapewnione dobre nasłonecznienie i szerokie perspektywy widokowe.

Apartamenty Curie powstają w spokojnej, dobrze skomunikowanej okolicy, w odległości niecałych trzech kilometrów od Placu Wolności i Manufaktury. W okolicy przeważają budynki wielorodzinne z niewielkimi zabudowaniami jednorodzinnymi.

Inwestycja będzie budowana w dwóch etapach: W pierwszym powstaną oficyny. Rozpoczęcie prac deweloper planuje na drugi kwartał 2017 r., a ich zakończenie na koniec drugiego kwartału 2018 r. Front kamienicy wykonany zostanie między trzecim kwartałem 2017 r., a końcem pierwszego 2019 r.

Charakterystyka i bryła

Zespół składa się z dwóch głównych brył – pierwszej w kształcie litery U, którą stanowi budynek w głębi działki (oficyna istniejąca) przebudowywany, rozbudowywany i nadbudowywany. Drugą utworzy nowy budynek frontowy pierzejowy. To prostopadłościan, którego dłuższy bok jest równoległy do ulicy Marii Curie-Skłodowskiej. Obie bryły utworzą prawie obwód zamknięty, przerwany jedynie w jednym miejscu od strony wschodniej, dylatacją ścian, tworząc mały dziedziniec we wnętrzu.

Budynek frontowy

Wejście do części mieszkalnej znajduje się w przestrzeni przejazdu bramowego i prowadzi do przedsionka z windą, a dalej do klatki schodowej. Od podwórka zlokalizowano wejście do ogólnodostępnej rowerowni. We wschodniej części parteru, od strony ulicy zaprojektowano lokal usługowy z zapleczem, a na jego tyłach – garaż dwustanowiskowy.

Na pierwszym, drugim i trzecim piętrze znajdują się lokale mieszkalne. Jedno – przystające do klatki schodowej, jest jednopokojowe z aneksem kuchennym i łazienką. Trzy są dwupokojowe, nieprzewietrzane. Kolejne jest od strony podwórza i dwa od ulicy. Wszystkie składają się z pokoju dziennego z aneksem kuchennym, sypialni i łazienki.

Ostatnie mieszkanie trzypokojowe jest przewietrzane – ma okna zarówno na ulicę jak i podwórko. Jego układ to: salon z aneksem kuchennym, dwie sypialnie i łazienka. Wszystkie, oprócz kawalerki, mają balkony. Na ostatniej kondygnacji mieszczą się trzy większe lokale. Dwa dwupokojowe z pokojem dziennym z aneksem kuchennym, sypialnią (w jednym przypadku z garderobą) i łazienką. Ostatnie – czteropokojowe ma balkony na obie strony budynku. Składa się z pokoju dziennego z aneksem kuchennym, sypialni dwuosobowej, dwóch sypialni jednoosobowych i łazienki.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych