Archicom inwestuje na wrocławskim modelowym osiedlu Nowe Żerniki

Archicom inwestuje na terenie architektonicznej wizytówki ESK 2016 – Nowych Żernikach. Klienci mogą wybierać spośród 69 ustawnych mieszkań w kompaktowym budynku zlokalizowanym w sąsiedztwie planowanego Domu Kultury.

Autor: HouseMarket.pl 10 lipca 2015 14:03

Nowe Żerniki mają korespondować z założeniem wystawowego osiedla WUWA, tworząc tym samym nową, samowystarczalną dzielnicą w zachodniej części miasta. Modelowe osiedle z kompletną infrastrukturą drogową i społeczną powstanie na 40 hektarach terenu, gdzie wrocławski magistrat zaplanował obiekty edukacyjne, kulturalne i mieszkalne. Grupa Archicom jako jeden z pierwszych inwestorów zdecydowała się na uczestnictwo w projekcie, lokalizując w centralnej części osiedla Spiralę Czasu.

- Archicom zdecydował się wziąć udział w dużym projekcie koordynowanym przez Urząd Miasta, lokalizując na terenie Nowych Żernik budynek mieszkalny, w parterze którego znajdzie się żłobek - komentuje Tomasz Sujak, dyrektor ds. handlowych Grupy Archicom.

Inwestycja Archicomu znajduje się w centralnej części Nowych Żernik, w sąsiedztwie zaplanowanego Domu Kultury i małego zbiornika wodnego, które będą jednym z najbardziej interesujących miejsc na osiedlu. Zgodnie z planami Urzędu Miasta w pobliżu inwestycji znajdzie się również lokalny bazarek, a pobliskie ulice charakteryzować się będą uspokojonym ruchem. W planach jest również nasadzenie szpalerów drzew wzdłuż głównych ciągów komunikacyjnych. W dalszych etapach osiedla miasto planuje m.in. boisko wielofunkcyjne, dom seniora, zespół szkolno-przedszkolny i park.

- Obok sprawdzonych układów mieszkań w Spirali Czasu znalazły się lokale stwarzające zupełnie nowe możliwości aranżacyjne. Zadbaliśmy również o elementy społeczne w ramach budynku, w którym znalazł się nie tylko żłobek, ale i wspólny ogródek, klub fitness oraz zielony taras dla mieszkańców. Mamy nadzieję, że przyczyni się to do zacieśniania więzi sąsiedzkich, tak jak ma to miejsce na budowanych przez Archicom osiedlach społecznych – mówi Tomasz Sujak.

Dla przyszłych mieszkańców przygotowano mieszkania 2-, 3- i 4-pokojowe z ogródkami, tarasami lub balkonami. W podpiwniczonym budynku zastosowano windy odzyskujące energię, a na dachach zaplanowano lokalizację paneli słonecznych zasilających oświetlenie części wspólnych, co realizuje ekologiczne założenia osiedla Nowe Żerniki. W parterze budynku znajdą się lokale usługowe, w tym jeden przystosowany do potrzeb żłobka. Dla zmotoryzowanych przygotowano rozległy garaż oraz miejsca parkingowe. Archicom zadbał również o mieszkańców wybierających dwa zamiast czterech kółek, lokalizując terenie inwestycji aż 70 miejsc parkingowych dla rowerów, a w samym budynku pomieszczenia na wózki i rowery.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych