PARTNER PORTALU

Beton i drewno w roli głównej. Zobacz dom nad oceanem

Rezydencja w miejscowości Mar Azul w Argentynie powstała z betonu i drewna sosnowego na małej działce o powierzchni 210 mkw. Inwestorzy zażyczyli, aby wnętrza zapewniały przestrzeń prywatną dla dużej liczby użytkowników.

Autor: Najlepsze Domy 09 września 2016 12:09

Rezydencja zaprojektowana przez Luciano Kruka miała też zagwarantować prywatność, sprzyjającą nieeksponowanemu wypoczynkowi na łonie natury.

Mimo, że inwestorzy mieli ograniczony budżet do budowy tego letniskowego domu "H3 House" to zażyczyli sobie nadoceanicznej, małej rezydencji o powierzchni 75 mkw, które zapewniałoby rodzinny letni wypoczynek nieopodal plaży nad brzegiem Południowego Oceanu Atlantyckiego.

Zobacz więcej zdjęć

Dom został całkowicie zbudowany w surowego betonu, który jest łatwy w utrzymaniu i konserwacji. Beton także posłużył do we wnętrzu do stworzenia betonowej zabudowy z mebli. Właściciele chcieli ograniczyć użycie drewnianych mebli do minimum.

Bryła domu została zaprojektowana jako zwarty blok. Na parterze mieści się kuchnia jadalnia i pokój dzienny w zintegrowanej przestrzeni użytkowej, z której naturalnie wyłania się przejście po schodach na wyższą kondygnację domu. 

Deski sosnowe posłużyły do wykonania deskowania ścian zewnętrznych jak i tych wewnątrz ścianek działowych.

Wnętrze z betonu

Na wnętrza tego domu składają się dwa pokoje letniskowe, obszerna sypialnia oraz mniejsza sypialnia kabinowa. Obie sypialnie dzielą wspólną łazienkę. Dodatkowo inwestorzy zażyczyli sobie aby główna sypialnia miała otwarty plan z wyjściem na zewnątrz.

Niewielka przestrzeń oraz wysokie wymagania inwestorów, co do stworzenia prywatnych stref mieszkalnych zmusiły architekta do zastosowania otwartego planu i koncepcji open space na parterze domu. Pomieszczenia zostały połączone ze sobą zapewniając subiektywne uczucie większej przestrzeni.

Pod osłoną drzew

Przeszklenia okienne zostały umieszczone z tyłu domu, tak żeby uchronić użytkowników przed wścibskimi sąsiadami, turystami i zgiełkiem ulicznym. Także otaczające wysokie sosny, które zostały zachowane, dają poczucie prywatności i jedności z naturą. 

Drzewa te także dały ochronę przed słońcem, dostarczając cienia więc nie było potrzeby projektowania przeszkleń tak, aby dawały osłonę użytkownikiem przed żarem słonecznym.

W przeciwieństwie do tego, co dzieje się na wyższej kondygnacji, przeszklenia sięgają od podłogi do sufitu otworzyły parter z jego wejściem w kierunku przeciwległego betonowego boku rezydencji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych