PARTNER PORTALU

Biały Pawilon dobrze wpisuje się w zadrzewioną działkę

Architekt Paweł Lis zaprojektował Biały Pawilon na planie niesymetrycznego krzyża, który tworzą dwa prostopadłościany położone na sobie. Całość dobrze wpisuje się w mocno zadrzewioną działkę i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter pawilonu.

Autor: HouseMarket.pl 13 lipca 2016 08:59

Biały Pawilon powstał w miejscowości Opypy pod Warszawą według projektu architekta Pawła Lisa. Budynek ma 230 mkw. powierzchni użytkowej i stoi na działce o powierzchni 1612 mkw.

Inspiracją dla pawilonu były tzw. Case Study Houses, realizowane w latach 50 i 60 w USA. Domy w formie mocno przeszklonych pawilonów projektowali tacy wybitni architekci, jak: Eero Saarinen, Philip Johnson czy Mies van der Rohe.

Pawilon z poprzeczną nadbudową

Bardzo szeroka od ulicy i płytka działka pozwoliła na zaprojektowanie długiego pawilonu z poprzeczną nadbudową.

W parterze zlokalizowana jest funkcja dzienna, pomieszczenia gospodarcze i garaż. Na piętrze znajdują się sypialnie i łazienki. Dom został zaprojektowany na planie niesymetrycznego krzyża, który tworzą dwa prostopadłościany położone na sobie.

Krótsze ramię prostopadłościanu na piętrze dzieli budynek na strefę dzienną z otwartym patio i strefę wjazdu z garażem. Szerokie okna parteru i pokojów na piętrze wychodzą na to samo patio z basenem.

Powstrzymać ucieczkę ciepła

Energooszczędność to także cecha domu o dużej ilości okien. Stosując innowacyjne technologie udało się powstrzymać ucieczkę ciepła uzupełniając jednocześnie straty energii drogą pasywnych zysków słonecznych.

Odchudzony przekrój dachu uzyskano dzięki zastosowaniu pianki poliuretanowej o współczynniku przewodzenia ciepła 0,015 i wełnie mineralnej o współczynniku przewodzenia ciepła 0,028. Część stropu została opuszczona poniżej linii okien fasadowych, co optycznie także wpłynęło na jego wyszczuplenie.

Zredukowano mostek termiczny na styku szyby i ramy, stosując ciepły profil aluminiowy i trzyszybowy pakiet w oknach. W parterze zastosowano szkło bezpieczne. Mocno przeszklony budynek został zaprojektowany w prosty sposób. Całość dobrze wpisuje się w mocno zadrzewioną działkę i dzięki lekkiej kompozycji zyskuje charakter pawilonu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.