PARTNER PORTALU

Czarny Dom: Surowe oblicze elegancji

Zaprojektowany przez pracownię 081 Architekci Czarny Dom zaskakuje kontrastami. Na zewnątrz prosta bryła budynku wyróżnia się na tle otaczającej ją architektonicznej kakofonii. We wnętrzu biel rywalizuje z czernią.

Autor: HouseMarket.pl 17 czerwca 2016 16:44

Dom w Lublinie powstał z myślą o rodzinie czteroosobowej. Elewacja frontowa została uproszczona do absolutnego minimum, dzięki czemu odwraca się od drogi dojazdowej. Większość otworów okiennych zaprojektowano od strony południowej, przez posiadłość otwiera się na przyjemny widok wąwozu. W miejscu garażu bryłę wysunięto przed lico budynku tworząc na kondygnacji +1 taras dostępny z sypialni.

 Dwie faktury elewacji

 Czarny Dom ma elewację zaprojektowaną z dwóch materiałów o różnych fakturach i podobnej ciemnej kolorystyce. Dla dolnej części architekci przewidzieli okładzinę klinkierową, która ma za zadanie silnie osadzić budynek na terenie. Podkreśla to skontrastowana lżejsza górna cześć bryły wykończona blachą.

Linia styku tych dwóch materiałów stanowi podział na kondycje. Na pierwszej z nich zlokalizowana jest strefa dzienna z gabinetem. Część garażowa i magazynek dostępne są z zewnątrz. Poddasze przeznaczono na strefą sypialną z łazienką.

Wnętrze w Czarnym Domu zaprojektowano jako negatyw kolorystyczny założeń widocznych na zewnątrz. Białe przestrzenie ścian skontrastowane z czarnym wyposażeniem jeszcze mocniej powiększają optycznie okazałą strefę dzienną, w którą wkomponowana jest ażurowa klatka schodowa. Uzyskana wysokość dwóch kondygnacji w salonie, kuchni i jadalni pozwoliła na zawieszenie okazałych lamp zwieszakowych dokładnie oświetlających pomieszczenia.

 Proste i surowe wnętrze

 Strefa dzienna jest otwartą, zbliżoną do kwadratu przestrzenią z wydzieloną kuchnią, jadalnią, salonem oraz strefą komunikacji między wszystkimi kondygnacjami. Wnętrze doświetlono z trzech stron, przez co jest jasne i przewiewne mimo dużej kubatury.

Większość białych ścian optycznie powiększa i rozjaśnia strefę dzienną. Podłogę pokryto bardzo jasnym drewnem w kolorze bieli przełamanej szarością. Duża część elementów stolarskich oraz mebli ruchomych jest w kolorze czarnym, stanowiąc kontrast na tle białych ścian.

Wizualnie i przestrzennie salon oddzielony jest od komunikacji wysoką czarno-białą zabudową. Mebel ten jest w swej formie częściowo nieregularny, tak, aby wypełnić przestrzeń od podłogi aż do idącego pod kątem biegu schodów.

Ścianę oddzielającą gabinet od salonu do wysokości podciągu zaprojektowano jako czarną, przez co telewizor wizualnie gubi się i nie jest punktem centralnym. Czarny kolor został również użyty na ścianie gabinetu znajdującej się po stronie korytarza, dzięki czemu obie czarne ściany wydają się umieszczonym w przestrzeni czarnym prostopadłościanem.

Przestrzeń sufitu została wypełniona oprawami zwieszakowymi o industrialnym charakterze. Dodatkowo na suficie umieszczono dwie szyny z reflektorami doświetlające salon i klatkę schodową.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych