Dom dziurawy ma ducha z dawnych lat

Dom dziurawy to niezwykle udany mariaż klasyki z nowoczesnością, w wykonaniu biura projektowego 81.WAW.PL. Klasycznym elementem, który zmiksowano z nowoczesnymi rozwiązaniami, jest materiał w postaci kostki mazowieckiej, charakterystycznej dla zabudowy lat 70.

Autor: HouseMarket.pl 18 kwietnia 2017 14:21

Dzięki talentowi i wyobraźni twórców mógł powstać obiekt wpasowujący się we współczesną modę architektoniczną, prosty i minimalistyczny, a jednocześnie z duchem dawnych lat.

Kostka w wydaniu tradycyjnym, tworzyła budynki o zwartej formie, w kształcie prostopadłościanu, zwieńczone płaskim dachem. Charakterystyczną cechą był też brak ornamentu. Projektanci Domu dziurawego także postawili na prostopadłościenną formę, zwartą bryłę i płaski dach oraz wiele światła i jasnych barw. Biała fasada imituje drewno. Od jednej ze stron, czyli tej przyległej do ulicy, zrezygnowano z wnęk, zwanych na potrzeby projektu ”dziurami”. Na parterowej części nie ma też przeszklenia, które mamy w cofniętej części pietra budynku.

Strona, po której znajduje się wjazd do domu oraz główne wejście, to miejsce, w którym główną rolę odgrywają wnęki stworzone z użyciem płyty HPL. Doskonale imituje ona drewno, jednak jest praktyczniejsza ze względu na brak potrzeby konserwacji.

Dzięki zastosowaniu wnęk, obiekt nabrał lekkości i nowoczesnego stylu, jednakże z wyraźnym nawiązaniem do tradycji. Jasna kolorystyka oraz przeszklone przestrzenie sprawiają, że dom jest nie tylko ciekawym rozwiązaniem architektonicznym, lecz także wspaniałym miejscem do zamieszkania.

Charakterystyczne wnęki czyli kadry, oprócz swojej funkcji ozdobnej, mają także za zadanie zaakcentowanie poszczególnych sfer domu.

Parterowa część domu to wejście główne, jak i te prowadzące na taras oraz wjazd do garażu. Na piętrze, jedna z wnęk otwiera zadaszony taras, zaś druga ukazuje nam drzewo, które posadzono na dolnej części tarasu. Wnęka podkreśla również przeszklenie zastosowane w salonie. Jeżeli chodzi o piętro, to jedna z dziur wspaniale sprawdza się do podkreślenia przeszklenia w sypialni oraz łazience. Od strony ogrodu projektanci zdecydowali się na podobne rozwiązanie, w formie otwarcia, jak od strony wejścia. Dziura w czwartej elewacji daje więcej światła dla części użytkowej domu.

W projekcie chodziło także o to, by obiekt był funkcjonalny. Każdy z domowników musiał mieć wygodny dostęp do poszczególnych części domu. Z tego względu, boczna elewacja umiejscawia wjazd do garażu oraz wejście główne. W wiatrołapie zaprojektowano szafę dla gości. Dalej prowadzi on przez hol do gabinetu, łazienki przeznaczonej dla gości oraz garderoby posiadającej połączenie z garażem.

Z holu można też przejść do części dziennej, z którą sąsiaduje jadalnia oraz kuchnia. Salon i jadalnię rozdzielono dwustronnym kominkiem. Domownicy mają także bardzo szybki dostęp z części dziennej do zadaszonego tarasu. Na górze znajdują się dwie dziecięce sypialnie oraz sypialnia główna i garderoba.

Całość to połączenie modnego minimalizmu i prostoty z funkcjonalnością. Zarówno w środku jak i z zewnątrz klasyczna kostka połączona z nowoczesnymi akcentami daje wrażenie projektu pełnego światła i przestrzeni, z poszanowaniem dla ukształtowanej wiele lat temu klasyki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych