PARTNER PORTALU

Dom na Jurze ubrany w kosze z wapieniem

Główna bryła budynku wykończona została siatkami wypełnionymi lokalnym wapieniem. Dzięki temu dom wtapia się w pełen ostańców skalnych krajobraz otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd.

Autor: HouseMarket.pl 07 stycznia 2016 08:55

Działka jest położona pod Zawierciem, na terenach otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd. Zabytkowa bryła kamiennego kościoła, piętrzące się ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu, rozsiane po okolicy ostańce skalne wznoszące się kilkanaście metrów ponad otaczający teren. W tym niezwykle malowniczym krajobrazie powstał dom, który swoją formą i materiałami próbuje stać się integralną częścią otoczenia. Zaprojektowali go Małgorzata Łapaj i Kuba Kowalczyk z Kropka Studio.

Bryła składa się z dwóch głównych części: strefy mieszkalnej oraz dwustanowiskowego garażu. Obie są połączone za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który spina budynek w harmonijną całość.

Po winiarni Dominus (Herzog & de Meuron) i Domu Gabionowym (Titus Bernhard) siatki wysypane kamieniem na stałe weszły do repertuaru materiałów stosowanych przez architektów. W tym przypadku główna bryła budynku wykończona została koszami gabionowymi wypełnionymi lokalnym wapieniem, które stanowią rodzaj maskowania mającego sprawić, że budynek wtopi się w krajobraz.

Kostka sypialni oraz trójkątny wykusz wykończone zostały drewnianymi listwami. Jako pokrycie dachu wykorzystano blachę tytanowo-cynkową w kolorze grafitowym.

Na parterze znajduje się m.in. salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowane są dwie sypialnie oraz mniejsza łazienka. Najbardziej charakterystyczną częścią jest otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród położony od południowego zachodu.

Znajduje się w niej część jadalniana oraz wypoczynkowa, które w przyszłości rozdzielone będą czekającym na realizację dwustronnym kominkiem. Serce tej przestrzeni stanowi długa na ponad cztery metry wyspa kuchenna wykończona dębowymi deskami.

Na piętro dostajemy się ażurową klatką schodową ze wspornikowymi stopniami, które zostały obudowane dębowymi skrzynkami. Na posadzkach zastosowano dwa rodzaje drobnoziarnistego, polerowanego lastriko - białego w głównej części domu oraz grafitowego w dużej łazience.

Obiekt ogrzewany jest pompą ciepła. Wyposażono go również w wentylację mechaniczną z rekuperacją oraz przeszklenia trójszybowe.

Dom na Jurze

Projekt: Kropka Studio Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk

Powierzchnia użytkowa: 215 mkw.

Realizacja: 2011-2013 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych