PARTNER PORTALU

Dom Pawilon od architekta. Rewolucja w modernistycznym duchu

Dom Pawilon to przykład wykorzystania zróżnicowanego ukształtowania terenu między kondygnacjami budynku. Wyróżnia się stonowaną biało-szarą elewacją oraz geometrycznymi bryłami. Dodatkowo w projekcie warszawskiej pracowni 81.waw.pl w nietypowy sposób odwrócono funkcje strefy dziennej i nocnej.

Autor: HouseMarket.pl 10 czerwca 2016 12:11

Od strony ulicy budynek sprawia wrażenie parterowego, ale od strony ogrodu ma dwie kondygnacje, w tym jedną niewidoczną z przodu. Górna bryła wyglądem przypomina mały, modernistyczny dom pawilon. Ma powierzchnię ok. 100 mkw. i stanowi strefę dzienną.

Charakter budynku wpłynął także na odwrócenie standardowych funkcji pomieszczeń w stosunku do kondygnacji. Oznacza to, że część nocna znajduje się na parterze, a dzienna na piętrze. Przypomina to rozmieszczenie rodem z pałacowych wnętrz. Na dole zlokalizowany jest m.in. garaż na dwa samochody i wiatrołap, z którego można przejść do holu głównego, gdzie umieszczono spiralną klatkę schodową na piętro. Przy wejściu znalazło się również miejsce na wewnętrzne patio, którego rolą jest doświetlenie gabinetu - mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

W osi wejścia umieszczony został basen z bezpośrednim wyjściem na ogród, od którego oddziela go w pełni przeszklona ściana. Z drugiej strony pozostaje zabudowany.

Budynek został tak zaprojektowany, że jedną bryłę domu przecina wejście i basen. Powoduje to, że otoczony pomieszczeniami główny hol, zyskał naturalne światło poprzez zastosowanie przeszkleń w kątach. Skutecznie doświetla ono i ociepla wnętrze, jednocześnie podkreślając bryłę basenu i wejścia.

Z holu po lewej stronie można przemieścić się do strefy nocnej, gdzie znajduje się łazienka, garderoba, pokój gościnny i strefa master bedroom, czyli oddzielna sypialnia, łazienka i garderoba, połączone w jedną całość. Sypialnia, zgodnie z prośbą inwestora, ma bezpośredni kontakt z działką.

Schodami z holu kierujemy się na górę, gdzie znajduje się otwarta przestrzeń z kuchnią, jadalnią i salonem. Lekka, drewniana ścianka z kominkiem oddziela pokój, w którym umieszczony zostanie stół bilardowy. Przesuwne drzwi pozwolą na otwarcie tego pomieszczenia na salon, lub całkowite odizolowanie od reszty piętra.

Okna otwierają się głównie na wschód, jedynie z jadalni można podziwiać widok na zachód. Dodatkowo, aby domownicy nie musieli nosić zakupów z garażu przez cały dom, powstała mała winda gastronomiczna, łącząca go ze spiżarnią. Jest to rozwiązanie praktyczne i ułatwiające codzienne funkcjonowanie. Całość strefy dziennej okala duży taras z głównym otwarciem na wschód i południe, zapewniając doskonałe miejsce relaksu – dodaje Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Z zewnątrz budynek sprawia wrażenie modernistycznego pawilonu. Główna część została podkreślona czarnym granitem z białymi żyłami, który jest podzielony horyzontalnymi liniami białych stropów. Kształt dachu odzwierciedla kształt tarasu. Parter został wykończony szarym spiekiem, który nie stanowi konkurencji dla kamienia, a jeszcze bardziej łączy budynek z gruntem.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych