Dom Polny ukryty w kamieniu

Budynek stoi w centrum malowniczego pola, dlatego frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym tak, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie.

Autor: HouseMarket.pl 03 czerwca 2016 08:57

Głównym założeniem przy projektowaniu Domu Polnego było odseparowanie go od ulicy tak, aby mieszkańcy mogli cieszyć się spokojem i prywatnością. Architektom zależało jednocześnie na tym, aby maksymalnie wtopić go w otoczenie. Projektanci z pracowni 81.WAW.PL, w celu uzyskania takiego efektu, podzielili dom na dwie bryły.

Kamień polny wyrasta z ziemi

Od strony podjazdu ulokowano wejście. Jest ono nieco schowane i niewidoczne na pierwszy rzut oka. Taki zabieg był możliwy dzięki zastosowaniu kamiennego murku wyrastającego z ziemi. W centralnej części, naprzeciwko wejścia, znajduje się garaż z zielonym dachem, który także otaczają wyrastające z ziemi mury. Takie rozwiązania tworzą dookoła posiadłości atmosferę intymności i częściowej izolacji od strony ulicy, na której tak zależało mieszkańcom. Przed głównym wejściem zlokalizowano okazały podjazd, który umożliwia łatwy wjazd do garażu, a także stanowi doskonałe miejsce parkingowe dla samochodów gości. Garaż wraz z kotłownią i pomieszczeniami technicznymi znajduje się w przedniej bryle budynku i został odseparowany od części dziennej domu.

Budynek stoi w centrum malowniczego pola, dlatego frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym tak, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie, a jednocześnie został oddzielony od ulicy.

– Wybór materiału na ten fragment elewacji był oczywisty. Z jednej strony ze względu na koszty, z drugiej jako materiał naturalny najbliższy otoczeniu – podkreśla współautorka projektu Anna Paszkowska-Grudziąż.

Woda imituje otoczenie

Po drugiej stronie zabudowy, za garażem, zaprojektowano miejsce na płytką wodę, która stanowi doskonałe dopełnienie otoczenia przyrody, jednocześnie otaczając wejście do domu i strefę dzienną. Główne wejście zostało zasłonięte przez bryłę garażu, tak aby zachować maksimum prywatności.

Od strony ogrodu posesja pokazuje swoje drugie oblicze. Jest to główna część – strefa użytkowa, w której mieszczą się: salon, sypialnie, łazienki oraz garderoby. Tu, od strony południowej, zamiast ciężkiego kamiennego muru mamy lekki, biały, przeszklony pawilon.

Ciekawie rozwiązano również kwestię nakrycia budynku. Dach został wysunięty względem ścian tak, aby stworzyć odpowiednie zadaszenie. Jego największa część znajduje się w narożniku, tam gdzie salon.

– Takie rozplanowanie zadaszenia umożliwia ustawienie stołu z krzesłami tak, aby podziwiać widok na rzekę, nawet w deszczowe dni – podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu z pracowni 81.WAW.PL.

Frontowa, kamienna bryła Domu Polnego jest połączona z pozostałymi częściami długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych