PARTNER PORTALU

Dom+. Udane połączenie

Dom+ to kolejny projekt warszawskiej pracowni 81.waw.pl. W swojej nietypowej bryle chowa funkcje domu bliźniaka. Charakterystyczna forma plusa na elewacji wynika z 4 głównych właściwości użytkowych budynku i dzieli białą bryłę na tyle samo różnych części.

Autor: housemarket.pl 23 listopada 2017 13:14

Głównym założeniem projektu było połączenie różnych charakterów inwestorów. Poszczególne połówki, mimo iż tak różne, miały jednak stanowić spójną całość. Widoczny, ciemny plus na białej elewacji jest elementem, który łączy sąsiadów, ale jednocześnie pozwala na nadanie bryle indywidualnego charakteru.

Prawa i lewa strona różnią się od siebie formą, ale są spójne poprzez materiał wykorzystany na elewacji - płyty z białego spieku kwarcowego. Czarny plus będzie natomiast złożony z wielkoformatowych czarnych płyt wykończonych w polerze, aby odróżniał się od białej matowej elewacji.

- Prawa strona elewacji  jest gładka, bez żadnych uskoków w bryle. Indywidualnego charakteru nadaje jej ekspresyjny dach. Liczba trzech różnych dachów o stromym kształcie, odpowiada liczbie dzieci, które będą tutaj mieszkały. Od strony ogrodu, każdy „domek” to jeden pokój dziecięcy. Dzięki temu najmłodsi mieszkańcy będą mogli poczuć się, jakby każde z nich miało swoją chatkę – mówi Anna Paszkowska-Grudziąż.

Budynek po lewej zachowuje brutalistyczny charakter, ponieważ sprawia wrażenie nałożonych na siebie prostopadłościennych brył. Elementem zmiękczającym są wbudowane donice na zieleń, których forma wynika z kształtu budynku.

Funkcje po prawej

Na parterze prawej części zostały umieszczone takie pomieszczenia jak garaż z przechodnią garderobą do holu głównego, gabinet z bezpośrednim dostępem do holu oraz kuchnia, jadalnia i salon, które otwierają się na ogród dużym przeszkleniem na całą wysokość kondygnacji. Ciekawym rozwiązaniem jest zaprojektowanie drugiej, tzw. brudnej kuchni, która ma bezpośrednie połączeniu z kuchnią główną.

Na piętrze, w prawej części od strony ogrodu, zlokalizowane zostały 3 pokoje dziecięce. Przewidziano dla nich wspólną łazienkę oraz pralnię. Sypialnia główna, umieszczona od strony ulicy, posiada natomiast własną garderobę oraz przestronną łazienkę. Pomieszczenia te mają pojedyncze okna. 

Funkcje po lewej

Na parterze w lewej części bliźniaka umieszczono garaż z bezpośrednim dostępem do holu głównego, z którego można przejść do ogólnodostępnej garderoby, a z niej do kotłowni. W holu głównym zaprojektowano jednobiegową klatkę schodową, która będzie doświetlona świetlikiem dachowym. Z holu mamy bezpośredni dostęp do części dziennej salonu oraz jadalni, które łączą się z ogrodem przez całościenne przeszklenie. Kuchnię zaprojektowano we wnęce, z której mamy bezpośredni widok na wejście do domu oraz kontakt z jadalnią.

- Z holu mamy także bezpośredni dostęp do strefy odpoczynku, w której zlokalizowano saunę oraz łazienkę z prysznicem dla gości. Z pomieszczenia w którym znajduje się sauna, poprzez duże przeszklenie widzimy ogród. Dzięki temu, zarówno goście, jak i domownicy, mogą się zrelaksować podziwiając zieleń za oknem – dodaje Rafał Grudziąż.

Na piętrze zlokalizowano część prywatną. Po wejściu na nie, w pierwszej kolejności mamy dostęp do 3 pokoi dziecięcych. Z holu możemy przejść również do łazienki głównej oraz pralni. Na piętrze znajduje się także gabinet, a w dalszej części sypialnia główna, z własną łazienką oraz garderobą, które otwierają się dużym przeszkleniem na ogród. Z sypialni mamy też wyjście na zadaszony taras.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych