Dom z widokiem na Beskidy

Dom z widokiem na Beskidy, w niewielkiej miejscowości pod Krakowem, znajduje się w dolinie potoku Łętówka, w bezpośrednim sąsiedztwie lasów i pól. Założeniami projektowymi było stworzenie domu otwartego na otaczającą zieleń oraz krajobraz pobliskich gór.

Autor: HouseMarket.pl 13 września 2016 13:30

Zaprojektowany przez architektów Biura Projektowego 3XEL dom geometrycznie został podzielony na dwie kontrastowe bryły. Część biała ze spadzistymi dachami, pokryta w całości białym cementem oraz część czarna z dachem płaskim, wykończona klinkierem. Transformacje tych brył doprowadziły do obecnej rozczłonkowanej formy budynku, co przeniosło się również na rysunek rzutu i pozwoliło na odpowiednie rozlokowanie funkcji.

Dachy jak góry

Forma strzelistych dachów nawiązuje do pobliskich krajobrazów gór i harmonijnie wpisuje budynek w otaczająca tkankę. Dodatkowo do wykończenia domu zastosowano materiały w neutralnych barwach, aby projektowany budynek w jak najmniejszym stopniu konkurował z otoczeniem.

Wejście do budynku odbywa się od strony północno-wschodniej, w narożniku dwóch przeciwstawnych brył. W tym samym ciągu, nieco bliżej granicy działki znajduje się wjazd do garażu. Długa, jednolita elewacja zachodnia, równoległa do granicy działki i drogi dojazdowej izoluje mieszkańców od zgiełku ulicy, tworząc swojego rodzaju ogrodzenie dla strefy mieszkalnej. Horyzontalność tej elewacji została podkreślona pasem wąskich okien wpuszczających do pomieszczeń zachodnie światło.

W elewacji południowo-wschodniej, gdzie znajduje się strefa dzienna oraz część strefy nocnej dominuje przeszklenie, dzięki któremu budynek otwiera się na panoramę beskidzkich gór. Zabieg ten jest powtórzony w dwóch bryłach z trójspadowym dachem, mieszczących od południowego-zachodu strefę nocną i od północnego-wschodu jadalnię. Obydwie bryły z wysokimi przeszkleniami wpuszczają światło do pomieszczeń i otwierają się na krajobraz.

Dom dla młodych – marzenie młodego pokolenia to dom otwarty na krajobraz, współgrający z przestrzenią go otaczającą. Bezpieczny, wygodny i cichy. Ulokowany na uboczu, z dala od miejskiego zgiełku zapewnia swoim mieszkańcom komfortowe warunki do wypoczynku i relaksu.

 Trzy strefy funkcjonalne

Projektowany budynek jest parterowy, z trzema odrębnymi strefami funkcjonalnymi. Najbardziej rozłożona strefa dzienna jest przestrzenią otwartą z wydzieloną kuchnią, jadalnią oraz salonem, przez który dostajemy się do atrium tworzącego bardziej kameralną przestrzeń do spotkań z rodziną i znajomymi. Z salonu wyjdziemy również na tras, z którego rozpościera się piękny widok. Odgrodzona od pokoju dziennego drzwiami przesuwnymi strefa nocna tworzy przestrzeń prywatną, która została uzupełniona dodatkowo o pokój gościnny. Strefa wejściowa z przejściem do garażu oraz kotłownią, znajduje się w północnej części budynku.

 Wnętrza nawiązują do natury

Wnętrza zaprojektowane zostały w stonowanych kolorach, nawiązujących do natury. Surowy beton na ścianach, drewniany parkiet, gres lub tynk cementowo-wapienny to niektóre z użytych materiałów. Wysokie umiejscowienie sufitu w części z dwuspadowym dachem tworzy przestrzeń, w której możemy poczuć się całkowicie swobodnie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych