GG DOM: Bryła wtopiona w skalne urwisko

Zaprojektowany przez Tadeusza Lemańskiego GG DOM stanął na skalnym urwisku w krakowskich Przegorzałach. Na działce dla wielu posiadającej same wady, a dla inwestora i architekta wyjątkowej.

Autor: HouseMarket.pl 08 sierpnia 2016 09:03

Strome skalne urwisko nad Wisłą w krakowskich Przegorzałach jest objęte rezerwatem Skały Przegorzalskie. Na szczycie skały stoi dom własny architekta Szyszko-Bohusza, a tuż obok w czasie okupacji niemieckiej powstał budynek sanatoryjny dla lotników Luftwaffe, który obecnie zarządzany jest przez Uniwersytet Jagielloński.

Zamek, bo tak popularnie nazywa się pamiątkę po okupancie, stoi monumentalnie na skale. W tym wyjątkowym miejscu, znalazła się wolna działka, dla większości posiadająca same wady, jednak inwestor wspólnie z architektem szukali wyjątkowego miejsca.

 Naturalna półka w skale

Na etapie projektowania należało wziąć pod uwagę wymogi stawiane przez ukształtowanie działki, jak i wykorzystanie atrakcyjnych widoków. Różnica wzniesień między zjazdem z drogi, a małym tarasem na którym postawiono dom wynosi 12 metrów.

Zaprojektowano więc strefę parkingu i wjazdu do garażu na poziomie drogi dojazdowej, a sam dom, wsparty został na czterech smukłych, blisko 10-metrowych kolumnach i częściowo naturalnej półce w skarpie wzgórza. Oprócz schodów łączących dwie strefy, zaprojektowano panoramiczną windę. Z poziomu parteru domu rozciąga się widok na zakole Wisły, a przy dobrej pogodzie można zauważyć masyw Babiej Góry.

 Niezależne mieszkanie dla gości

Na parterze znajduje się kuchnia położona od wschodniej strony i połączona z tarasem, od południa - duży pokój dzienny z jadalnią i dużym słonecznym tarasem widokowym. Na tej kondygnacji znalazło się również miejsce na małe niezależne mieszkanie dla gości.

Pierwsze piętro to trzy sypialnie, garderoba i łazienki, a na ostatniej kondygnacji, w stromych połaciach dachu przewidziano strefę rekreacyjną w alternatywie służącą jako miejsce dla gości.

 Prosta bryła bez okapów

Dom, ze względu na ściśle określone warunki zabudowy, takie jak użycie naturalnych materiałów oraz zastosowanie dwuspadowego dachu o stromym nachyleniu połaci, musiał zostać tym wymogom podporządkowany.

Zaprojektowano zatem prostą bryłę, bez okapów z przeszkloną elewacją od południa i tarasami, które powstały poprzez wsunięcie elewacji na trzy metry w głąb budynku. Wykorzystano brak okapów na ścianach szczytowych, wprowadzając połączenie okna połaciowego z oknem w elewacji, co pozwala doskonale doświetlić poszczególne pomieszczenia.

 Powielenie bryły zamku

Funkcjonalność wnętrza domu ma wpływ na wygląd elewacji, a nie odwrotnie. Uzyskano doskonale doświetlone pomieszczenia, jednocześnie chroniąc cieniem tarasy przed letnim słońcem, a w zimie zapewniając głębokie doświetlenie.

Układ domu, kształt dachu, jest powieleniem bryły stojącego wyżej zamku. Otoczony zielenią, Lasem Wolskim, doskonale wpisał się w krajobraz i stanowi uzupełnienie już istniejącej zabudowy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych