JPP Architekci Domem Sudeckim nawiązują do architektury kłodzkiej

Projekt Domu Sudeckiego pracowni JPP Architekci we współczesnej interpretacji nawiązuje do typowych historycznych budynków regionu.

Autor: HouseMarket.pl 06 maja 2016 14:00

Usytuowanie modelowego domu sudeckiego w południowej części działki podyktowane zostało przez walory widokowe, spory spadek terenu w kierunku północnym oraz oddalenie się z zabudową od ulicy w celu uzyskania większej prywatności.

Budynek zaprojektowano w układzie liniowym z orientacją wschód-zachód. Takie rozwiązanie było wynikiem poszukiwania optymalnego połączenia funkcjonalności, użyteczności oraz wszystkich aspektów związanych z otaczającym krajobrazem.

 Na historyczną nutę

 Wjazd na działkę od strony wschodniej połączony jest sięgaczem z ulicą Marii Konopnickiej. Na terenie znalazło się miejsce na parking czterostanowiskowy wraz z placem manewrowym. Do domu prowadzi ciąg pieszo-jezdny o szerokości 4,5 m.

Projekt współczesnego domu sudeckiego nawiązuje do rozplanowania, formy i rozwiązań materiałowych typowych dla budynków historycznych. Odwołanie to jest jednak bardziej próbą współczesnej interpretacji tradycyjnych cech niż dosłownym odwołaniem.

Pozornie bryła budynku to prostokąt przykryty dachem dwuspadowym. W rzeczywistości rzut domu jest bardzo rozczłonkowany. Składają się na niego poszczególne moduły, które zostały porozsuwane w układzie północ-południe.

Takie rozwiązanie ma rozdzielić poszczególne strefy domu oraz uzyskać większą prywatność dla mieszkańców. Dopełnieniem bryły budynku są żaluzje drewniane. Ściany szczytowe zaproponowano na wzór domów tradycyjnych, w których charakterystyczną cechą była trójdzielność szczytu w układzie poziomym z deskowaniem pionowym z tą tylko różnicą, że dostosowano je do współczesnych potrzeb. Poprzez wysunięcie połaci dachowych ponad ściany szcz

Bryła z galeriami

 Bardzo ważnym elementem kształtującym bryłę są duże przeszklenia, których zadaniem jest wpuszczenie światła do wnętrza oraz zatarcie granicy między wnętrzem i ogrodem. Wokół domu zaproponowano taras zewnętrzny na wzór tradycyjnej podmurówki kamiennej.

Proporcjami rzutu ścian szczytowych oraz kątami połaci dachowych dom nawiązuje do proporcji spotykanych w budynkach historycznych charakterystycznych dla regionu. W bryle zostały wydzielone galerie wzdłuż ścian kalenicowych na wzór tych w budynkach tradycyjnych.

Historyczne układy mieszkalne były czasami rozwiązywane jako obiekt z galerią lub podcieniem biegnącym wzdłuż ściany kalenicowej lub szczytowej. Galerie te jednak nie zostały powtórzone w sposób dosłowny. Ograniczono je do długości pojedynczego modułu funkcjonalnego i nadano im współczesną formę.

 Agroturystyczna dobudówka

 Część centralną zajmuje strefa wejściowa z wiatrołapem, hallem oraz klatką schodową. Część mieszkalna budynku zaproponowana została jako otwarta przestrzeń z kuchnią i jadalnią oraz strefą dzienną o powiększonej wysokości.

W dawnej części inwentarskiej zaproponowano WC, gabinet oraz pomieszczenie sypialne dla gości. Na poddaszu użytkowym swoje miejsce znalazły dwie sypialnie z garderobami oraz przestronna łazienka. Budynek został częściowo podpiwniczony w celu wygospodarowania dodatkowych powierzchni gospodarczych, takich jak: kotłownia, pomieszczenie rekreacyjne, pralnia oraz łazienka.

Jeżeli chodzi o dobudowany fragment, jedną z możliwości jest rozbudowa o jednostkę agroturystyczną z niezależnym wejściem. W kondygnacji parteru znalazł się pokój dzienny wraz z aneksem kuchennym. W poddaszu – miejsce na dwie sypialnie oraz łazienkę.

 Z drewnianym gontem

Dom zaprojektowano w technologii tradycyjnej murowanej z drewnianą więźbą dachową. Dach i elewacje w całości pokryte zostały gontem drewnianym. Dodatkowo wszystkie elementy konstrukcyjno-dekoracyjne pojawiające się w elewacjach zostały wykonane z drewna. Na posadzce tarasu zewnętrznego architekci zaproponowali drewno i kostkę granitową, która pojawia się również w środku domu. Rozwiązanie to dodatkowo potęguje zatarcie granicy pomiędzy zewnętrzem i wnętrzem domu.

 Bilans powierzchni budynku

Powierzchnia netto budynku (część mieszkalna):

piwnica 49,6 mkw.

Parter 114,6 mkw.

piętro (poddasze) 53,6 mkw.

suma: 217,8 mkw.

 Powierzchnia netto budynku (część dobudowana):

parter 48,1 mkw.

piętro (poddasze) 33,8 mkw.

suma:81,9 mkw.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych