PARTNER PORTALU

Kamienny dom na skraju lasu od Inter-Arch Architekci

Kamienny dom, wtopiony w otulinę Puszczy Kampinoskiej, to dzieło warszawskiej pracowni Inter-Arch Architekci. Bryła budynku odzwierciedla ważne trendy społeczne XXI wieku. Od frontu odgradza ona mieszkańców od pobliskiej ulicy, hałasu i spojrzeń sąsiadów. Od drugiej strony pozwala na jak najpełniejszy ich kontakt z przyrodą.

Autor: housemarket.pl 09 maja 2018 09:41

Blisko natury

Inwestorzy budynku mieli bardzo konkretne wyobrażenie o nowym miejscu do życia. Lokalizacja (a przede wszystkim bliskie sąsiedztwo lasu) było ich głęboko przemyślanym wyborem. Nowy dom miał być oazą bezpieczeństwa, a zarazem spełnieniem marzeń o funkcjonowaniu w zgodzie z naturą. Architekci zaproponowali więc bryłę od frontu nasuwającą skojarzenia ze współczesną twierdzą. Postanowili maksymalnie otworzyć dom na otaczającą go od zaplecza Puszczę Kampinoską.

Inwestorzy chętnie przystali na innowacyjne pomysły zespołu Inter-Arch, ale nie chcieli rezygnować z tradycyjnych materiałów wykończeniowych. Zewnętrzne ściany budynku pokryto więc szarym łupkiem, nadając bryle budynku nowoczesny i jednocześnie dość majestatyczny wygląd. Dla przełamania wrażenia masywności, wszystkie przeszklenia postanowiono wykończyć drewnem. Co ważne, dom na skraju Kampinosu został zaprojektowany tak, by zminimalizować powodowane zużycie energii. Zastosowano w nim rozwiązania w postaci pompy ciepła, kolektorów słonecznych wbudowanych w stolarkę okienną czy ogniw fotowoltanicznych.

Przestrzeń z potencjałem

Mocnymi punktami projektu są rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne. Przeszklenia w strefie wejścia i na antresoli tworzą wrażenie rozbicia bryły budynku na dwie części. Pokój dzienny, jadalnia i kuchnia stanowią jedną otwartą przestrzeń, zaprojektowaną jednak w sposób, który pozwala na czytelne wyodrębnienie poszczególnych funkcji. Znajdująca się w pokoju dziennym ściana kominkowa, w połączeniu z wielką przeszkloną ścianą z widokiem na Puszczę, kreuje w tym wnętrzu atmosferę spokoju i wyciszenia.

Widoczna z pokoju dziennego antresola to przestrzeń rekreacyjna, w której można oglądać filmy, czytać książki, grać w planszówki. Łączy się ona bezpośrednio ze strefą pokoi dzieci spełniając również funkcję pokoju zabaw. Także inne pomieszczenia w tym domu mają charakter wielofunkcyjny, np. gabinet łatwo zamienić w pracownię rzeźbiarską pana domu.

Na terenie działki otaczającej dom przewidziano miejsce na zewnętrzny basen. Jego konstrukcja, dzięki zagłębieniu całości w terenie oraz obsypaniu ścian i dachu gruntem, nie zakłóca widoku z budynku na otaczający go las.

Całkowita powierzchnia domu wynosi 424 mkw. Projekt jest w trakcie realizacji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych