PARTNER PORTALU

Major Architekci zaprojektowali budynek łączący trzy pokolenia

Na Nowych Żernikach powstanie budynek łączący trzy funkcje i trzy pokolenia: mieszkania z serwisem opiekuńczym dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem oraz przedszkole.

Autor: HouseMarket.pl 17 lutego 2016 09:56

Jak informuje wrocławski magistrat, budynek zaprojektowany przez wrocławską pracownię Major Architekci zdobył I nagrodę w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez Towarzystwo Budownictwa Społecznego. Inwestycja będzie realizowana przez wrocławski TBS. Czas realizacji to ok. 2-3 lata.

Przedstawiciele pracowni Major Architekci informują, że w odpowiedzi na zadanie konkursowe, polegające na opracowaniu koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej na terenie osiedla modelowego Nowe Żerniki, powstał projekt budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia. W kompleksie będą mieszkania z serwisem opiekuńczym i punktami usługowymi dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem, poszukiwane najczęściej przez osoby młode i rodziny z dziećmi, oraz przedszkole.

– Jednym z pierwotnych założeń projektu było dążenie do stworzenia obiektu sprzyjającego integracji wszystkich jego mieszkańców i użytkowników. W efekcie dyskusji na temat odmiennego trybu życia poszczególnych grup wiekowych, doszliśmy do wniosku, że ich potrzeby nie tylko wzajemnie się nie wykluczają, ale wręcz powinno się dążyć do tworzenia w miejscu zamieszkania struktur wielopokoleniowych. Ich koegzystencja w jednej przestrzeni jest działaniem korzystnym pod wieloma względami. Uczy wzajemnego szacunku i zapobiega uczuciu wykluczenia, wspomaga aktywizację seniorów, daje mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa dzięki stałej obecności sąsiadów, przyzwyczaja do codziennego funkcjonowania z osobami starszymi i niepełnosprawnymi – mówi Aleksandra Major z pracowni Major Architekci.

Budynek zlokalizowany będzie w centrum osiedla Nowe Żerniki. Będzie czterokondygnacyjny, o wysokości 15 m. Na parterze zaprojektowano funkcje usługowe – od strony parkowej będzie stołówka, lokale usługowe, pomieszczenia klubowo-rekreacyjne oraz administracja dziennego domu pomocy dla osób starszych i niepełnosprawnych, a od strony północnej przedszkole.

– Priorytetem było utrzymanie mieszkalnego charakteru wnętrza, nie kojarzącego się ze szpitalnym domem opieki – podkreślają projektanci.

Zaprojektowano strefę rekreacyjną dla osób starszych w części zachodniej dziedzińca, w sąsiedztwie sali klubowej seniorów, strefę siłowni zewnętrznej, strefę placów zabaw: przedszkolnego i ogólnego. W budynku będą rowerownie i wózkownie, a także dostępne z dziedzińca prywatne skrytki na rowery. Wschodnią część przyziemia zajmą garaże, rozmieszczone na dwóch kondygnacjach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych