PARTNER PORTALU

Mistrzowska renowacja włoskiej willi

Willa została odziedziczona przez klienta po ukochanej cioci. Chciał, aby projekt renowacji zachował związane z nią wspomnienia oraz uczucia dając jej jednocześnie nowe życie oraz dostosowując ją do potrzeb swojej rodziny - wspominają architekci z Tissellistudio, które odpowiada za renowację włoskiej willi z lat 50.

Autor: housemarket.pl 21 lipca 2017 15:45

To stało się głównym celem projektu. Niosło to ze sobą ryzyko banalnej rekonstrukcji dziecięcych wspomnień, które architekci postanowili podjąć, kładąc nacisk na ekspresję pełnego potencjału tego starego, zatartego piękna z lat 50.

Trzypiętrowa willa jest otoczona przez duży ogród i położona na podgórzu Ceseny, zaraz za murami miasta. Ta korzystna pozycja daje wspaniałe widoki na stare miasto, które znajduje się jedynie kilka metrów dalej. Ze względu na to, że willa stoi na niewielkim wzniesieniu przy skrzyżowniu, jest widoczna dla każdego kto zmierza od strony historycznego centrum.

Zachować równowagę

Kwestia widoczności przewija się w wielu miejscach w projekcie. Wprowadza ona równowagę pomiędzy zachowaniem przeszłości, która jest ważna dla klienta, a nadaniem domowi radykalnego stylu i przeprowadzeniem jego funkcjonalnej odnowy. - To poszukiwanie równowagi jest również odzwierciedlone w doborze kolorów – ciepła szarość wyróżnia się spośród innych budynków wokół oraz kontrastuje z wnętrzem białych wykuszy łuków i płynnie opadającymi parapetami, które ulepszają proporcje oryginalnej bryły i nadają jej elegancki wygląd. Oryginalna forma została także zmodyfikowana poprzez projekt poręczy na niewielkim balkonie, których rytm został powtórzony na okratowaniach tylnych okien - wspominają architekci.

System bram z frezowanego drewna tworzy główne wejście na posesję i nawiązuje do oryginalnego charakteru, teraz odnowionego, wejścia pieszego. Wejście to oraz bramy są dwoma końcami ścieżki pieszej, która tworzy sekwencję stopni wykorzystując wyjątkową morfologię działki. Ścieżki wiją się wokół ogrodu zamiast być poprowadzonymi w tradycyjny sposób – prosto od bramy do drzwi wejściowych. Dzięki temu różne perspektywy domu otwierają się wraz ze stopniowym podchodzeniem bliżej. W tym samym czasie, można chłonąć kolory oraz zapachy z posadzonych wzdłuż ścieżki w donicach roślin o różnych wysokościach i rozmiarach. Podjazd jest oczywiście poprowadzony bardziej linearnie i przebiega pomiędzy domem a pozostałą ścianą oddzielającą działkę od sąsiedniej posesji, wygładzoną poprzez małe, strategicznie usytuowane frezowanie i podcięcia. Ściana oraz donice są pomalowane tą samą szarością co dom, tak żeby wszystkie elementy współgrały ze sobą.

Połączenie współczesnego stylu z latami 50.

Schody prowadzące do głównego wejścia, podwyższonego w stosunku do podłoża, pokryte są beżowym wapieniem, takim samym jak wnętrza łuków. Szeroka weranda działa jako łącznik pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. Jej drewniana oraz kamienna posadzka i eleganckie białe poręcze nadają smak mieszance współczesnego stylu pojawiającego się w całym projekcie.

Po przejściu werandy trafiamy na główne drzwi prowadzące do wysokiego holu wejściowego. Wyróżniającymi się elementami wnętrza są szeroka klatka schodowa, łącząca parter z pierwszym piętrem, oraz jodełkowy wzór tekowanej posadzki, która jednolicie przebiega przez cały dom, także wzdłuż schodów prowadzących na pierwsze piętro. Kontrast pomiędzy duchem przeszłości oraz wspołczesną renowacją jest natychmiast podkreślony poprzez wijącą się, gładką poręcz, która zastępuje tradycyjną, żelazno-drewnianą. Jej prosta linia przykuwa nasz wzrok oraz podkreśla prostotę drewnianych schodów.

W wielu miejscach są widoczne nawiązania do stylu lat 50., który zreinterpretowany został we współczesnym duchu. Profile drzwi i ościeżnic prowadzą dyskretną grę z kontekstem, odtwarzając go w całym domu poprzez wykorzystanie linii i form charakterystycznych dla tego okresu.

Pewne akcenty, takie jak ściśle zachowane rozpostarte okna oraz nowy projekt kuchni, zachowujący łagodne, rodzinne uczucie, współgrają z ostrzejszymi detalami. Nowy kominek w salonie, zamiast być wyeksponowanym jako rzeźba, usytuowany został w rogu pokoju. Wyposażenie dwóch łazienek na piętrze zostało zaprojektowane przy użyciu przerwanych linii oraz współczesnych form, które razem ogłaszają przybycie nowego pokolenia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych