PARTNER PORTALU

Nowoczesny dom na skraju lasu

Dom jednorodzinny projektu pracowni Outofbox przyciąga uwagę umiejętnym wykorzystaniem światła, otwartego pleneru i naturalnych materiałów. Punktem wyjścia do stworzenia tej nowoczesnej realizacji było malownicze usytuowanie budynku.

Autor: housemarket.pl 21 listopada 2017 09:04

Położona nad rzeką Gauja łotewska miejscowość Cēsis z sięgającymi średniowiecza tradycjami portowo-handlowymi szczyci się pięknym krajobrazem naturalnym, kształtowanym przez zielone wzgórza i niziny. Świadomi tych uwarunkowań architekci chcieli stworzyć projekt harmonijnie dopasowany do lokalnej natury i topografii miejsca. Stopniowana struktura została osadzona na stromym brzegu rzeki, dzięki czemu prezentuje się ona inaczej w zależności od kierunku obserwacji.

Aby zapewnić właścicielom prywatność, budynek usytuowano w taki sposób, by elewacja od strony publicznej drogi była widoczna jedynie od wysokości około półtorej piętra, a ponadto nadano jej niewielki stopień przezierności. Na najniższej kondygnacji ulokowano przestrzeń wypoczynku z sauną, która sąsiaduje z piwniczką na wino i tarasem z basenem. Natomiast usytuowana w kierunku południowym transparentna fasada otwiera trzy kondygnacje budynku na otaczającą go przestrzeń.

Do realizacji imponujących powierzchni przeszklonych, wychodzących na malownicze widoki od strony południowej i zachodniej, użyto energooszczędnych aluminiowych systemów o wysokości całej kondygnacji: drzwi panoramicznych oraz systemu fasad marki Schüco.

Na poziomie gruntu znajduje się wejście do domu, które prowadzi do dużego salonu i przylegających do niego stref kuchennej oraz jadalnej, a także dwóch sypialni dla gości. Rozciągające się na dwanaście metrów i wysokie na całą kondygnację sekcje automatycznych drzwi przesuwnych Schüco otwierają tę część budynku na zieleń lasu, całkowicie usuwając bariery pomiędzy wnętrzem a otoczeniem. Salon jest wysoki na dwa piętra, a biegnący dookoła niego betonowy ciąg komunikacyjny prowadzi do prywatnych pomieszczeń właścicieli. Należą do nich biuro i przestronna sypialnia z wyjściem na taras, z którego rozciąga się spektakularny widok na wierzchołki drzew rosnących w dolinie rzeki Gauja.

Pomimo zastosowania na elewacji budynku wielkopowierzchniowych przeszkleń architektom udało się również w tym przypadku zrealizować ideę domu niskoenergetycznego. To w głównej mierze wynik kombinacji kompaktowej bryły, zrównoważenia powierzchni przeszkleń i podłogi, a także systemów okiennych, drzwiowych i fasadowych o wysokiej izolacyjności cieplnej. Ściany dwóch pierwszych kondygnacji to masywne przegrody zbudowane z dwóch betonowych płyt, między którymi umieszczono termoizolację. Takie rozwiązanie pozwoliło na uwidocznienie surowej estetyki betonu zarówno od środka, jak i na zewnątrz budynku.

Konstrukcja trzeciej kondygnacji została z kolei oparta na metalu i szkle, dzięki czemu można z niej podziwiać panoramiczne widoki. Wnętrza odzwierciedlają typowy dla powłoki budynku purystyczny design, z wyeksponowanymi betonowymi powierzchniami i przeszkleniami wstawionymi w bardzo filigranowe ramy. Zintegrowane z systemem inteligentnego budynku systemy okien i drzwi przesuwnych doskonale wpisują się w całościową ideę projektu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych