Nowy kompleks komunalny powstanie na Targówku

Miasto stołeczne Warszawa, dzielnica Targówek ogłosiło przetarg na budowę zespołu komunalnej wielorodzinnej zabudowy mieszkaniowej z garażami podziemnymi i pomieszczeniami dla przedszkola i poradni psychologiczno-pedagogicznej.

Autor: HouseMarket.pl 09 sierpnia 2016 10:52

Nowoprojektowany budynek zespołu komunalnej wielorodzinnej zabudowy mieszkaniowej z garażami podziemnymi i podziemnymi i pomieszczeniami dla przedszkola i poradni psychologiczno - pedagogicznej powstanie przy ul. Odrowąża w Warszawie.

Forma budynku została podyktowana warunkami jakie wynikają z lokalizacji. Przede wszystkim decyduje tu położenie działki w stosunku do stron świata, jej wielkość oraz bliskie sąsiedztwo arterii komunikacyjnych - ulicy Odrowąża oraz Trasy Mostu Krasińskiego.

Zespół w kształcie litery C

Zespół mieszkaniowy zaprojektowano w kształcie litery C. Tworzy on wyraźną obudowę ciągów komunikacyjnych oraz pierzeje ul. Odrowąża i trasy mostowej. Całość podkreśla zaakcentowany narożnik budynku przy skrzyżowaniu obu dróg. Budynek posiada sześć klatek schodowych. Wejścia znajdują się z trzech stron budynku: od strony północo-wschodniej (od ul. Odrowąża), od strony północno-zachodniej i południowo-wschodniej.

Główne wejście do przedszkola znajduje się od ulicy Odrowąża (strona północno-wschodnia), natomiast główne wejście do poradni psychologiczno-pedagogicznej zlokalizowane jest od strony północno-zachodniej.

Bryła budynku ma zróżnicowaną wysokość. Cześć od strony Trasy Mostu Krasińskiego jest ośmiokondygnacyjna oraz czterokondygnacyjna – klatka K1. Elewacja od strony ul. Odrowąża również jest o zróżnicowanej wysokości – ma osiem i cztery kondygnacje.

Ze względu na nasłonecznienie sąsiedniego obiektu mieszkalnego ostatni segment budynku od strony podwórka jest trzykondygnacyjny. Całość harmonijnie wpisuje się w zastaną przestrzeń. Postarano się o współczesny wyraz budynku i zadbano o jego wykończenie wysokiej klasy materiałami.

Tynki szlachetne w elewacji

W elewacji dominują tynki szlachetne i cegła elewacyjna na wyższych kondygnacjach oraz szkło w parterach usług. Obiekt wtapia się w tkankę funkcjonalną miasta. Pomieszczenia przedszkolne wraz z zapleczem kuchennym zlokalizowano częściowo na kondygnacji piwnicy i parteru. Natomiast pomieszczenia poradni zaprojektowano częściowo na kondygnacji piwnicy, parteru, piętra pierwszego i drugiego.

Do klatek schodowych prowadzą dojścia dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Pomieszczenia przedszkolne i poradni psychologiczno-pedagogicznej są dostępne z poziomu chodnika.

Wewnątrz podwórka projektuje się tereny zielone i place rekreacyjne. Teren do rekreacji i wypoczynku stanowi wewnętrzną przestrzeń dla mieszkańców. Kameralny dziedziniec zagospodarowany będzie roślinami, pergolami z ławeczkami, placami rekreacyjnymi. Na poziomie parteru zaprojektowano wewnętrzny dziedziniec przynależny do przedszkola.

Dziedziniec znajduje się przy salach przedszkolnych, z których zostały zaprojektowane bezpośrednie wyjścia. Projektowany dziedziniec ma nawierzchnię elastyczną. Zagospodarowany będzie drewnianymi trapami, pergolami i roślinnością.

Miejsca parkingowe umieszczono w dwukondygnacyjnym garażu. Dwa oddzielne wjazdy do parkingów zaprojektowano z istniejącej „zawrotki” oraz w części południowo-wschodniej działki.

Zamówienie ma być wykonane do 30 listopada 2019 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych