PARTNER PORTALU

Nowy projekt Yuniversalu Podlaskiego w Warszawie

Przed końcem roku ruszy nowy stołeczny projekt deweloperski Yuniversalu Podlaskiego na warszawskiej Ochocie, na rogu ulic Lirowej i Włodarzewskiej. Będzie to wielorodzinny budynek mieszkalny o zmiennej wysokości. Inwestycja czeka obecnie na wyłonienie generalnego wykonawcy, natomiast projektantem budynku jest Biuro Projektów Kazimierski i Ryba.

Autor: Housemarket.pl 25 września 2017 09:26

- Obiekt przy ulicy Lirowej wpisuje się w szerszą filozofię naszych działań. Na wysoce konkurencyjnym rynku proponujemy nabywcom naszych mieszkań rozwiązania nieszablonowe. Zawsze towarzyszy im nie tylko duży wkład pracy naszych najlepszych architektów, ale także bardzo dobra lokalizacja. Stołeczna Ochota, doskonale skomunikowana ze Śródmieściem, od wielu lat jest jednym z najatrakcyjniejszych miejsc budowy nowych mieszkań. Ale nawet w ramach tej atrakcyjnej dzielnicy nie każdemu jest dane postawić dom przy tak cenionym rekreacyjnym terenie zielonym, jak Park Szczęśliwicki. W przypadku naszej inwestycji przy Lirowej nasi klienci otrzymają nie tylko znakomicie zaprojektowane mieszkania, ale również kameralne i zielone sąsiedztwo jednego z największych stołecznych parków. Warto także zwrócić uwagę na duże zaangażowanie naszej firmy w harmonijne wkomponowanie budynku i jego otoczenia w zieleń, jaka już jest na miejscu. Duży nacisk położyliśmy na nowe nasadzenia finalizujące tę inwestycję - komentuje Antoni Piekut, prezes Yuniversalu Podlaskiego.

Powierzchnia zabudowy wyniesie 1587 mkw. Budynek zaoferuje 72 mieszkania w układach funkcjonalnych M2 (25 mieszkań), M3 (34 mieszkania) i M4 (13 mieszkań). Budynek będzie miał jedną garażową kondygnację podziemną na 84 miejsca parkingowe. W części nadziemnej, w zależności od miejsca, będzie miał cztery, pięć i siedem kondygnacji. Pomimo swojej zmiennej wysokości budynek w całości stanowi architekturę zwartą. Na parterze znajdą się dwa hole wejściowe i lokale usługowe. Na kondygnacjach nadziemnych znajdą się mieszkania. Przyjęty układ komunikacyjny oparty jest na jednej klatce schodowej w części 7-kodygnacyjnej i jednej klatce w części 5-kondygnacyjnej. Na parterze budynku oprócz lokali handlowo-usługowych będą także lokale mieszkalne.

- Zaprojektowany przez nasze biuro budynek charakteryzuje się nowoczesną architekturą. Jest to widoczne zarówno w formie i wyglądzie, jak również w układach mieszkań. Nowoczesne materiały nadają ponadczasowy wygląd elewacjom oraz pozwalają oszczędzać energię. Rozświetlone mieszkania mają duże balkony albo zielone tarasy na dachach, a widok na Park Szczęśliwicki zapewnia wrażenie spokoju. Sąsiedztwo budynku stanowią również nowoczesne budynki, co jest gwarancją dobrego i stabilnego sąsiedztwa. Główną część elewacji zaprojektowaliśmy jako stonowaną w jasnych kolorach bieli i szarości, zaś parter budynku wykończony będzie okładziną elewacyjną w postaci płyt ze spieków kwarcowych lub kamienia naturalnego w kolorze szarobrązowym. Ciemny kolor okładziny wraz z grafitową ślusarką witryn lokali usługowych będzie akcentował parter budynku i wizualnie odcinał go od jasnej elewacji pięter mieszkalnych. Stolarka okienna będzie uzupełniać kolorystycznie jasną elewację ciepłą barwą drewna. Sam budynek zapewnia prywatność i bezpieczeństwo, bo choć teren nie jest w całości ogrodzony to jest monitorowany oraz chroniony wraz ze strefą wejściową, gdzie znajduje się prestiżowa recepcja. Z dobrą funkcjonalnością budynku jego użytkownicy i mieszkańcy zetkną się już od parteru. Połączy on w sobie dwa hole wejściowe, przedsionki windowe, rowerownię, pomieszczenia administracji i ochrony oraz pomieszczenia porządkowe. Parter budynku wypełniać będą różnego rodzaju usługi oraz niewielkie lokalne sklepy oferujące pełny zestaw niezbędnych mieszkańcom towarów - charakteryzuje architekt Anna Miszczyńska.

Działka wraz z budynkiem harmonijnie wpisze się w zielone otoczenie inwestycji. Poza powierzchnią płyty garażu planuje się zieleń niską – byliny, krzewy oraz niewysokie drzewa. Z kolei w pasie drogowym ulic Włodarzewskiej i Lirowej zaprojektowano niskie krzewy okrywowe. Dodatkowo wokół przebudowywanej stacji trafo przewiduje się pergole z pnączami. Na patio między częściami budynku zaplanowano trawy ozdobne i byliny wyeksponowane na tle roślin zimozielonych liściastych i iglastych. Na dachach nad częściami niższymi budynku zaprojektowane są dachy zielone poza wyznaczonymi tarasami i strefami dla urządzeń technicznych. Na obszarze dachu zielonego przewidywane są maty ziołowe inkrustowane małymi wyspami z niską roślinnością iglastą.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych