PARTNER PORTALU

Osiedle Kameralna okiem architekta

Teren Osiedla Kameralna zlokalizowany jest blisko skrzyżowania ulic Połczyńskiej i Powstańców Śląskich oraz w sąsiedztwie terenów glinianek Jelonek, których obszar, zmodernizowany na podstawie projektu Grupa 5 Architekci, udostępniony został okolicznym mieszkańcom. Projektowany budynek wpisuje się w charakter zabudowy oraz zagospodarowania okolicznych terenów.

Autor: housemarket.pl 17 września 2015 08:59

Budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami w parterze mieści się przy ul. Powstańców Śląskich w Warszawie. Grupa 5 Architekci wykonała projekt dla firmy Robyg.

Jest to budynek wolnostojący, swymi gabarytami nawiązuje do zabudowy mieszkalnej znajdującej się po drugiej stronie ul. Powstańców Śląskich.

Od strony ulicy na parterze budynku zaprojektowano lokale użytkowe dostępne z chodnika oraz lokale mieszkalne w widokiem na tereny zielone. W budynku zaprojektowano łącznie 155 mieszkań o zróżnicowanej powierzchni i strukturze. Wszystkie mieszkania posiadają loggie lub balkony, dla mieszkań położonych na parterze budynku przewidziano tarasy oraz wydzielone przedogródki zlokalizowane na płycie garażu podziemnego.

Budynek zaprojektowano na planie zbliżonym do prostokąta. Układ budynku na osi północ-południe zapewnia optymalne nasłonecznienie zaprojektowanych pomieszczeń mieszkalnych. W bryle budynku wyodrębnić można 3 główne moduły: dwie 11-kondygnacyjne części wieżowe oraz 2-kondygnacyjny łącznik, spinający dwie wyższe części budynku.

Ustawienie budynku równolegle do ulicy wydziela w naturalny sposób dwie strefy dostępu - ogólnodostępną od strony Powstańców Śląskich, oraz prywatną od strony zachodniej, w ramach której zaprojektowano przedogródki na wyniesionej ponad teren pycie garażu.

Elewacje zaprojektowano w sposób podkreślający masę oraz jednorodny charakter bryły budynku, w szczególności jej części wieżowych. Na elewacjach głównych - wschodniej oraz zachodniej, poprzez naprzemienne stosowanie pasów ściany pełnej oraz wnęk i okien uzyskano rysunek przypominający ramę o szerokich filarach oraz wąskich poziomych pasach odpowiadających podziałowi budynku na kondygnacje. W polach ograniczonych pionowymi i poziomymi podziałami elewacyjnymi zlokalizowano loggie oraz otwory okienne. Całość rozmieszczono w sposób rytmiczny, podkreślając dodatkowo wybrane narożniki wnęk panelami elewacyjnymi w kolorze stolarki.

Na dwóch ostatnich kondygnacjach obu wież wyodrębniono wizualnie fragmenty głównej bryły budynku w kształcie litery L. Zaprojektowano tam mieszkania o największych metrażach, a elewację wyróżniono kolorem oraz strukturą (boniowanie). Okna obu kondygnacji połączono w pionie wycofanym nieznacznie pasem elewacji, stwarzając tym samym wrażenie dwukondygnacyjnej nadbudowy o charakterze wyraźnie odmiennym od pozostałej części budynku.

W części pomiędzy dwoma wieżami zaprojektowano dwukondygnacyjny łącznik. Jego horyzontalny charakter podkreślają podłużne balkony, a reprezentacyjnego charakteru, związanego z lokalizacją głównego wejścia do budynku oraz usług, dodają nowoczesne przesuwne panele elewacyjne. Rozwiązanie to zaproponowano również od strony zachodniej, gdzie na osi holu głównego przewidziano niewielki placyk dla mieszkańców budynku.

 

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych