Willa w Jordanii. Rezydencja wpisana w grę słońca i cienia

Zaprojektowana przez BXBstudio Bogusław Barnaś rezydencja w Jordanii powstanie w malowniczej okolicy, na północnym stoku. Ma wiele przeszkleń, które otwierają willę na okoliczny pejzaż, a jednocześnie nie brakuje w niej zacienionych zakątków.

Autor: HouseMarket.pl 16 listopada 2016 14:16

Projekt willi w Ammanie polegał na opracowaniu rezydencji wraz z otaczającym ogrodem, basenem, ogrodzeniem oraz elementami małej architektury. Stylistyka budynku jak również charakter ogrodu nawiązują do klimatu i charakteru lokalnej zabudowy.

Układ funkcjonalny domu wpisuje się w ukształtowanie terenu działki. Zlokalizowany w północno-zachodniej części Jordanii, nieopodal Ammanu, w malowniczej okolicy, na północnym stoku, posiada wiele otwarć widokowych. Forma architektoniczna budynku wynika z analizy ekspozycji słońca, tworząc liczne przestrzenie zacienione.

Dom składa się z dwóch głównych stref mieszkalnych zlokalizowanych na odrębnych poziomach. Na jednym znajduje się wejście do głównej części mieszkalnej oraz dla gości. Na poziomie nieco wyższym architekci zaplanowali wejście do strefy rodziców.

Kompozycję całego założenia tworzy określona gama materiałów: dwa rodzaje lokalnego kamienia, perforowane arabskim ornamentem panele, przeszklenia, aluminiowa grafitowa ślusarka oraz drewniane tarasy.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś.

Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Anna Hydzik

Lokalizacja: Amman, Jordania

Powierzchnia: 1014 mkw

Klient: prywatny

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych