PARTNER PORTALU

Zobacz dom inspirowany kurnikiem od Tissellistudio

Jeszcze w tym miesiącu ruszy budowa domu jednorodzinnego o powierzchni całkowitej 490 mkw. we włoskim Bertinoro. Sygnowany przez Tissellistudio projekt nominowano w konkursie The Plan Awards 2015 podczas EXPO 2015 w Mediolanie. Współautorem projektu jest polski architekt, Marcin Dworzyński.

Autor: HouseMarket.pl 08 czerwca 2015 13:14

Celem projektu była kreacja domu parterowego o współczesnym charakterze. Pomimo tak banalnego z pozoru zadania, jego realizacja okazała się złożonym wyzwaniem. Przeszkodą okazał się lokalny plan zagospodarowania, który precyzyjnie definiował charakterystykę budynków mieszkalnych w regionie. Zakładał on wyłącznie budynki dwupiętrowe, o dachu dwuspadowym pokrytym dachówką i otynkowanej fasadzie, o sciśle określonej kolorystyce. Narzucał restrykcyjne kryteria stojące w całkowitej przeciwności z oczekiwaniami naszego klienta.

Problem ten nie zatrzymał procesu projektowania, ani nie wpłynął na założenia klienta, uniemożliwiając tym samym realizację jego domu marzeń. Stał się podstawą do poszukiwania przykładów architektury ruralistycznej, włączając budynki hodowlane oraz gospodarcze, które mogłyby stać się kompromisem między oczekiwaniami klienta a lokalnymi przepisami. Spośród wielu typologii jedna w sposób bezsprzeczny odpowiada wymaganiom klienta – kurnik, szczególnie powszechny na tym terytorium.

Jednokondygnacyjna konstrukcja, doskonale wpisująca się w krajobraz, przekonała miejscową administrację, aby zmienić założenia miejscowego planu zagospodarowania i w konsekwencji wydać pozwolenie na budowę parterowego budynku mieszkalnego. Bezprecedensowy projekt można więc nazwać demonstracją, iż lokalna zabudowa mieszkaniowa może dopuszczać rozwiązania bardziej współczesne, jednocześnie nie zapominając o wartości krajobrazu. Projekt opierał się na reinterpretacji i dostosowaniu budynku hodowlanego do wymogów współczesnego życia. Wydłużona, licząca 40 metrów bryła budynku została przykryta dwuspadowym dachem oraz całowicie przeszklona od strony południowej, zapewniając tym samym, naturalne nasłonecznienie wszystkich pomieszczeń, z których rozciąga sie malowniczy widok na okoliczne wzgórza. Strefa dzienna o powierzchni ponad 100 mkw. została podzielona na dwie części: kuchnię z jadalnią oraz obniżony o 50 cm salon, tak aby przybliżyć kontakt z naturą otaczającą dom. Wspornikowy okap dachu, przykrywający portyk od strony południowej, zapewnia ochronę przed nadmiernym nasłonecznieniem w okresie letnim. Portyk umożliwia jednocześnie bezpośrednie wyjście do ogrodu z każdego pomieszczenia. Aby zapewnić maksymalny komfort mieszkalny i mozliwość regulowania oświetlenia dziennego, zastosowano innowacyjny system ruchomych paneli. System ten jest integralną częścią współczesnej reinterpretacji budynku hodowlanego, które w konfiguracji otwartej w ciągu dnia podwajają powierzchnię zewnętrznych tarasów, w nocy natomiast scalają pierwotną formę budynku. Panele, kontrolowane za pomocą pilota, dają mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa i możliwość ochrony domu podczas ich nieobecności.

Celem projektu nie było wyłącznie stworzenie komfortowej przestrzeni mieszkalnej, ale również wykreowanie bezprecedensowego przykładu połączenia lokalnej tradycji rustykalnej oraz współczesnej architektury.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych