PARTNER PORTALU

Dom zaaranżowany z myślą o wygodzie

Przestronne wnętrze daje duże możliwości aranżacji, ale warto pamiętać o tym, że nie jest trudno je zagracić i stworzyć przestrzeń niefunkcjonalną. Zupełnie inaczej jest w przypadku tego ponad 200 metrowego domu. Głównym zadaniem biura projektowego było stworzenie uporządkowanej i funkcjonalnej przestrzeni.

Autor: housemarket.pl 29 marca 2018 09:02

W tym projekcie, inwestor oczekiwał wyeliminowania elementów w kolorze brązu, które pozostały po poprzednich właścicielach, a także uporządkowania wnętrza, tak żeby stało się przestronne i funkcjonalne. Architekt Agnieszka Noworzyń miała do dyspozycji dom o powierzchni ok 200 mkw, rozdzielony na dwie kondygnacje. Parter to strefa wejścia to hol wejściowy oraz klatka schodowa, salon z kuchnią i jadalnią, łazienka dla gości, pokój biurowy. Na piętrze natomiast znajdują się trzy sypialnie oraz łazienka z pomieszczeniem gospodarczym, pełniącym także funkcję pralni.

- Wizja Inwestora zakładała jasne, przestronne wnętrze z wygodną strefą dzienną, w której domownicy spędzają dość dużo czasu. Dodatkowo Inwestor chciał, aby w łazience zastosowana była kolorowa mozaika w postaci płytek ceramicznych. Reszta wystroju, a w szczególności układ funkcjonalny – był po mojej stronie - mówi architekt Agnieszka Noworzyń z biura i-2.

Styl skandynawski, z którego została zaczerpnięta inspiracja przy projektowaniu wnętrza, cechuje się funkcjonalnością, przestronnością, a także naturalnymi barwami i materiałami, które dominują w opisywanej realizacji. Wykreowanie wnętrza z takimi właśnie cechami było głównym oczekiwaniem Inwestora.

Projektantka wykorzystała każdą wolną przestrzeń, dzięki temu powstało wiele ciekawych i przemyślanych schowków. Ten na buty to jeden z wielu przykładów, pozostałe to szuflady na różne drobiazgi, które ukryte są w przedłużeniu szafek kuchennych, tak aby zachowana została spójność wnętrza, a jednocześnie nie powstała kolejna półka, która mogłaby zaburzyć kompozycję. Ciekawie wykorzystano przestrzeń pomiędzy blatem kuchennym, a górną szafką w narożniku wysokiej zabudowy kuchennej - jest to idealne miejsce do schowania np. pojemnika z lekami, cukierniczki czy innych elementów zwykle wprowadzających chaos na blacie kuchennym.

Drewniana ścianka powstała przede wszystkim jako zawężenie strefy kuchni, a tym samym wydzielenie jadalni. Zamysłem było stworzenie przegrody tylko pozornej, tak aby nie zaciemniać wnętrza.

Znalezienie perfekcyjnego połączenia układu kolorystycznego i funkcjonalnego sofy wymagał miesiąca poszukiwań właściwego mebla. Założenie od razu było takie, że wystrój domu będzie stonowany, w myśl wyznawanej przez architekt zasady, iż „wnętrze ma być tłem dla domowników”, ale dzięki zastosowaniu mocnego akcentu w postaci kolorowej sofy nie staje się nudne i nabiera niepowtarzalnego klimatu. Kolorystykę sofy dopełniają plakaty pana Ryszarda Kaji z serii „Polska”, które przedstawiają miejsca ważne dla domowników.

W jednej z łazienek widzimy dużo drewna ale też ścianę w płytkach, bardzo ciekawy pomysł biorąc pod uwagę, że te płytki najczęściej widzimy na podłodze a nie na ścianie. Jednym z wytycznych Inwestora było zastosowanie płytek ceramicznych w postaci kolorowej mozaiki w którejś z łazienek. W tym przypadku kolorowa ściana pełni funkcję dekoracyjną gdyż jest pierwszą powierzchnią, którą widzi wchodzący do wnętrza. Podobnie jak w przypadku sofy w pokoju dziennym, jest elementem dopełniającym stonowane wnętrze.

W projekcie zastosowano wiele produktów polskich marek, przede wszystkim stół w jadalni firmy Fameg, wszystkie uchwyty w meblach robionych na wymiar to uchwyty firmy Zobal oraz oświetlenie polskiej marki AQForm Lighting Solutions.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych