PARTNER PORTALU

Gdyński blok odzyskał przedwojenny blask

Podwórko zabytkowego bloku w Gdyni przy ul. 3 Maja 27-31 zyskało reprezentacyjny wygląd. Najbardziej oryginalnym elementem jest modernistyczna altanka, która jednocześnie jest częścią systemu wentylacyjnego garażu, znajdującego się bezpośrednio pod placem.

Autor: HouseMarket.pl 23 marca 2016 12:47

Budynek mieszkalny przy ul. 3 Maja 27-31 w Gdyni zaprojektował inż. architekt Stanisław Ziołowski. Inwestorem był Fundusz Emerytalny Banku Gospodarstwa Krajowego. Jest to największy kubaturowo budynek mieszkalny międzywojennej Gdyni, a jego długość wzdłuż ulicy 3 Maja wynosi ponad 90 metrów.

Nazywany bankowcem budynek od kilku lata wzbudza wielkie zainteresowanie miłośników architektury modernistycznej. Wiele osób przybywa specjalnie, aby zobaczyć społeczne mini muzeum założone i prowadzone przez wspólnotę mieszkaniową. Przestrzeń podwórza stała się wizytówką miasta i jego zabytków.

Jak informuje gdyński magistrat, dzięki współpracy mieszkańców budynku i gdyńskiego samorządu, po roku 2000 roku podjęte zostały działania rewaloryzacyjne związane z podwórkiem i garażem podziemnym. Mieszkańcy budynku podpisali umowę dzierżawy garażu od miasta.

Wkrótce we własnym zakresie mieszkańcy zaczęli porządkować garaż przystosowując go do użytkowania. Podziemna hala ma nie tylko walory użytkowe, ale jest też zabytkiem techniki. Zachowały się w nim pozostałości przedwojennych rozwiązań: bębny rolet zamykających boksy garażowe i metalowe kanały nawiewne z regulowanymi przepustnicami.

W 2012 roku zlikwidowane zostały liczne wiaty garażowe na podwórzu, które powstały w okresie kiedy garaż wynajmowany był zewnętrznym użytkownikom. Likwidacja wynikała m.in. ze złego stanu technicznego stropu nad garażem, który obciążały parkujące samochody.

Jednocześnie władze miasta podjęły decyzję o niewydzierżawianiu garażu podziemnego podmiotom zewnętrznym, ale podpisaniu umowy z mieszkańcami budynku, którzy zechcieli wynająć garaż podziemny. Po raz pierwszy garaż został trwale zintegrowany użytkowo z budynkiem tak jak zaplanowano przed wojną.

W 2013 i 2014 r. podjęto w Urzędzie Miasta Gdyni przygotowania do rewaloryzacji historycznej przestrzeni oraz do dokończenia przerwanego przez wojnę zagospodarowania. Opracowana została ekspertyza konstruktorska i projekt budowlany naprawy i wykończenia stropu nad podziemnym garażem.

W 2015 r. przeprowadzone zostały prace budowlano-remontowe związane ze stropem nad garażem. Wykonano nowe warstwy odpływowe, odwodnienie, izolacje przeciwwilgociowe i termiczne. Wykonano także prace restauratorskie przy żelbetowej wiacie-altanie wykańczając jej powierzchnie, wzmacniając stopnie i montując balustrady.

Ostatnim etapem było urządzenie przestrzeni rekreacyjnej na stropie garażu. Nawierzchnię częściowo utwardzono płytami betonowymi, a część porasta trawnik. Prace wykonała firma BUD-KON z Warzenka. Koszt inwestycji to blisko 465 tys. złotych.

 

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych