PARTNER PORTALU

Polacy wyróżnieni za projekt ekologicznego budynku w Katowicach

Studenci trzeciego roku architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach zostali wyróżnieni w międzynarodowym konkursie za projekt ekologicznego budynku w Katowicach. Według założeń pełni on funkcję oczyszczacza powietrza.

Autor: Pap 20 lutego 2019 09:55

Projekt Karoliny Słomiany, Natalii Tadli oraz Kamila Wróbla został doceniony w międzynarodowym konkursie "La Ville Vertical" Vertical City Design Competition. Ich praca znalazła się w czwórce najlepszych.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie stworzenie koncepcji oryginalnego budynku mieszkalnego, który mógłby być samowystarczalnym "miastem w mieście". Przygotowując projekt w konkretnej lokalizacji uczestnicy mieli wziąć pod uwagę czynniki klimatyczne i geograficzne. Gliwiccy studenci wybrali pod swój projekt teren obecnego parkingu, przylegający do ulicy Młyńskiej i do Placu Szewczyka w Katowicach, w sąsiedztwie dworca kolejowego.

"Projekt jest czysto ideowy, jest odpowiedzią na temat konkursu, ale tym samym zwracamy uwagę na problemy z zanieczyszczeniem powietrza w Katowicach i całej aglomeracji śląskiej. Budynek pełni funkcję oczyszczacza powietrza w mieście, co dla Katowic i całej aglomeracji śląskiej jest dziś niezwykle istotne" - powiedziała w środę PAP Natalia Tadla.

Studenci chcieli stworzyć takie miejsce w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Dlatego budynek został zaprojektowany tak, by służyć mieszkańcom jako ogród i przestrzeń, gdzie dostępne są produkty od lokalnych producentów. Zielony dach może być używany przez wszystkich, nie tylko przez mieszkańców. W budynku przewidziano też parking podziemny dla rowerów, wspierając w ten sposób ten ekologiczny sposób komunikacji.

"Proces eliminacji zanieczyszczeń i nadmiaru dwutlenku węgla z powietrza odbywa się dzięki roślinom, które znajdują się na co drugiej kondygnacji wieży. Rośliny te zostały wyselekcjonowane pod kątem ich efektywności w redukcji zapylenia powietrza, a te zielone kondygnacje stanowią równocześnie przestrzeń rekreacyjną dla mieszkańców" - wyjaśniła Natalia Tadla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.