PARTNER PORTALU

Aranżacja jadalni w mieszkaniu

Jadalnia, bo o niej mowa, nie jest tylko luksusem posiadaczy dużego metrażu. Można ją
z sukcesem stworzyć niemal w każdym mieszkaniu.

Autor: HouseMarket.pl 10 lipca 2015 14:46

Jadalnią może stać się samodzielny pokój, ale również wyodrębnione miejsce w salonie lub kuchni.
W przypadku aneksów kuchennych, stół z krzesłami może rozdzielić przestrzeń między rajem kucharzy a strefą dzienną mieszkania. Jak zatem zaaranżować jadalnię w małych i większych mieszkaniach o różnych rozkładach?

Otwarta przestrzeń

- Posiadacze otwartych kuchni – a według badania „Jakie kuchnie mają Polacy?” przeprowadzonego przez portal Homebook.pl w Polsce jest ich aż 44 proc.  – mogą puścić wodze fantazji podczas projektowania strefy jadalnianej. Jest to przestrzeń prosta w zaaranżowaniu, ponieważ nie jesteśmy ograniczeni ścianami czy rozmieszczeniem drzwi. Funkcjonalnym i estetycznym rozwiązaniem jest oddzielenie stołem kuchni otwartej na salon. Dzięki temu otrzymamy niepisany podział tych pomieszczeń, a dodatkowo nie zastawiamy pokoju dziennego krzesłami. Jest to pomysł, którego realizacja nie zajmuje wiele miejsca, ponieważ stół najlepiej jest postawić za sofą lub kanapą, która jest odwrócona tyłem do aneksu. Tak umiejscowiony stół będzie sprawiał wrażenie usytuowanego i w kuchni, i w salonie. Dodatkowo otwarta przestrzeń pozwala na dowolne i proste przestawianie mebli według potrzeb. W przypadku, gdy spodziewamy się większej ilości gości, możemy przenieść stół bliżej kanapy, dzięki czemu uda nam się zdobyć więcej miejsca i przestrzeni – mówi Anna Poprawska, projektantka wnętrz z portalu Homebook.pl.

Kuchnie małe i duże

Małe mieszkania najczęściej charakteryzują proporcjonalnie niewielkie pomieszczenia. Wielu posiadaczy skromnego metrażu musi zrezygnować ze stawiania w salonie stołu z krzesłami. Wybierają oni najczęściej małą sofę i kredens, by nie zastawić całej przestrzeni. Jak zatem zaaranżować niewielką kuchnię? Najlepiej jest zdecydować się na prostokątny, wąski stół z niewielkimi czterema siedziskami, które można schować pod stołem. Aby zachować wolną przestrzeń, warto umiejscowić go wzdłuż ściany, a w momencie, gdy jest taka potrzeba, odsuwać go, zyskując miejsce do wspólnego spożywania posiłków. W przypadku bardzo małych kuchni warto przymocować do ściany ruchomy blat, który można wykorzystać nie tylko jako stół, ale również jako dodatkową przestrzeń wykorzystywaną w trakcie przygotowywania posiłków. - Zamknięte, duże kuchnie pozwalają na stworzenie prawdziwej jadali ze stołem mieszczącym od czterech do ośmiu osób. Warto w trakcie projektowania lub remontu podzielić pomieszczenie na dwie części – jedną typowo kuchenną, a drugą przekształconą w jadalnię. Może być to miejsce przeznaczone do spożywania posiłków przez mieszkańców, ale również do przyjmowania gości – dodaje Anna Poprawska.

W salonie czy samodzielnie?

Wiele osób decyduje się na połączenie części jadalnej z salonem. Jest to najpopularniejsze rozwiązanie, ponieważ zaproszenie gości do pokoju dziennego, w którym znajduje się sofa oraz telewizor jest praktycznym pomysłem na spędzenie popołudnia. Posiadacze dużego metrażu mogą stworzyć w salonie lub w osobnym pomieszczeniu samodzielną jadalnie. W salonie należy wygospodarować miejsce, na przykład wzdłuż okien lub balkonu. W ten sposób uzyskamy ciekawy klimat i charakter miejsca. W samodzielnej jadalni najlepiej jest zrezygnować z drzwi wejściowych, aby pomieszczenie pozostało otwarte oraz wstawić do niej niewielki kredens lub barek.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych