Aranżacja z zachowaniem zasad kuchennej ergonomii

Wygodna, funkcjonalna, z łatwym dostępem do wszystkich niezbędnych elementów podczas przyrządzania szybkich posiłków – aż 84 proc. właścicieli nowych mieszkań wskazuje na te cechy, wybierając i projektując sprzęty i meble kuchenne – wynika z analizy firmy Komandor.

Autor: HouseMarket.pl 03 czerwca 2015 11:15

Każda kuchnia: otwarta czy zamknięta, musi być idealnie dopasowana do tego, jak będziemy w niej funkcjonować i co będziemy w niej robić. Ważne jest, by wtapiała się w stylistykę wnętrza całego mieszkania. Jak podkreślają projektanci otwarte wnętrza kuchni muszą mieć charakter bardzo ergonomiczny i przemyślany. – Ze względu na fakt płynnego przejścia jednej przestrzeni w drugą, styl wzajemnie przenikających się pomieszczeń musi być spójny, dlatego w wielu przypadkach rozplanowania i aranżacji warto skorzystać z pomocy profesjonalisty – informuje Monika Szczęsny, projektantka wnętrz firmy Komandor. Natomiast w kuchni zamkniętej musi panować dyskrecja i wygoda w codziennej eksploatacji. Jak wynika z analizy firmy Komandor, kolor i design mebli kuchennych to elementy, które ustalamy w drugiej kolejności. Tylko 58 proc. właścicieli nowych mieszkań jest zdecydowanych na konkretny kolor kuchni i wygląd mebli. W pierwszej kolejności kupujący chcą zobaczyć jak wszystko będzie ze sobą współgrało, by wygodnie i przyjemnie przygotowywać kulinarne dania.

– Oczywiście zdarzają się takie osoby, które na pierwszym spotkaniu mówią, że chcą czerwoną kuchnię bez konkretnych pomysłów na aranżację, jednak jest to niewielki odsetek osób. Młodzi ludzie chcą by ich kuchnia była funkcjonalna z łatwym dostępem do wszystkich niezbędnych naczyń i sprzętów kuchennych podczas przyrządzania szybkich posiłków. Dlatego, uwzględniając ergonomię rozwiązań i wygodę pracy,  często wybierają maksymalnie długie blaty robocze, szerokie i głębokie szuflady oraz kosze cargo – wyjaśnia Anna Wróbel, projektantka mebli kuchennych z firmy Komandor.

Pierwszym i najważniejszym krokiem przed rozpoczęciem działań dotyczących aranżacji kuchni jest ustalenie budżetu remontowego. Znając granice naszych możliwości bez problemu dobierzemy odpowiednie materiały oraz sprzęty, które wykorzystamy przy realizacji projektu. 

Najwygodniejszym układem zabudowy kuchennej jest taka, która przyjmuje kształt litery U, L lub G. Zdecydowanie odradzamy układ zabudowy jednorzędowej, gdyż przeważnie wtedy pokonujemy największe odległości i nie stosujemy się do zasady kuchennego trójkąta, który przede wszystkim poprawia funkcjonalność przestrzeni. Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, opartych na wierzchołkach trójkąta. Dzięki temu wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie, co znacząco poprawia komfort pracy i zmniejsza odległości pokonywane podczas przygotowywania posiłku.

– Projektując kuchnię wspólnie z klientem zawsze trzymamy się zasad kuchennej ergonomii. Ważna jest przede wszystkim funkcjonalność, ale i odpowiednio dobrana estetyka, która dostosowana jest do stylu bycia danej osoby. Przy projekcie zwracamy uwagę na rzeczy, które na pierwszy rzut oka wydają się oczywiste. Jest to odpowiednia wysokość i powierzchnia blatów, dobrze dobrana odległość między sprzętami kuchennymi, czy względy estetyczne. Ważne jest również oświetlenie oraz kolory zabudowy i ścian – wyjaśnia Monika Szczęsny, projektantka wnętrz firmy Komandor.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych