PARTNER PORTALU

Betonowy renesans od architekta

Główną ideą kolejnego projektu warszawskiej pracowni 81.waw.pl było „włożenie” w prostą, białą przestrzeń mieszkania, betonowej kostki. Surową prostopadłościenną formę otacza obła przestrzeń salonu z jadalnią oraz korytarz. W aranżacji nie zabrakło również kolorów, które możemy znaleźć w dziecięcych pokojach. To niebanalne mieszkanie, które tworzy nowoczesny i minimalistyczny klimat.

Autor: HouseMarket.pl 07 września 2016 00:00

Mieszkanie z betonową kostką przypomina swoim charakterem futurystyczne wnętrze. Dominują w nim proste formy, których zdecydowanym akcentem jest właśnie betonowy sześcian. Mieści się w nim pomieszczenie techniczne, łazienka główna i widoczny od strony salonu biokominek. Kostka zakręca w korytarz, gdzie można zauważyć ukryte drzwi do wyżej wymienionych pomieszczeń. Na jego końcu znajduje się lustro, które optycznie powiększa przestrzeń.

Surową prostopadłościenną kostkę otacza biała, obła przestrzeń salonu z jadalnią oraz korytarze. Salon z kuchnią stanowią jeden otwarty plan z zabudową z charakterystycznym poziomym podziałem. Dzięki temu całość została optycznie wydłużona. Salon jest jasny, co dodatkowo podkreślają śnieżno-białe meble - opisuje Anna Paszkowska-Grudziąż architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Kuchnia i wejście do mieszkania, które znajdują się we wnękach zostały podkreślone szarością, idealnie współgrającą z kolorem betonowego sześcianu. Jadalnia została w całości oświetlona świecącym sufitem – Barrisolem.

Beton pojawia się również w sypialni podtrzymując surowy klimat wnętrza. Znajduje się za zagłówkiem łóżka. Widać tutaj także charakterystyczne dla tego projektu obłe kształty białych elementów. Pojawiają się one również na szafkach i w liniach ledowych, które są oświetleniem głównym, biegnącym przez całe mieszkanie, w tym korytarz. Doskonale podkreśla to betonową kostkę - dodaje Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Łazienka główna w została całości wykończona tynkiem mineralnym imitującym beton, za którymi zostały ukryte szafki. Dla rozświetlenia wnętrza spójnego z koncepcją projektu pojawia się jasna podłoga, która przechodzi na ścianę za wanną. Biała umywalka, toaleta i pozostałe elementy sanitarne zostały włożone w szarą przestrzeń, którą dodatkowo podkreślono dużym lustrem.

W łazience gościnnej, w kabinie prysznicowej użyto mozaiki, która imituje krople deszczu. Konsekwentnie pojawia się również betonowa ściana, a elementy sanitarne pozostały w białych kolorach.

Wnętrze ożywiają dziecięce pokoje, w których możemy spotkać się z kolorami. Dziewczęcy jest pudrowy, a w chłopięcym dominuje żywa zieleń. Głównym elementem dekoracyjnym przykuwającym uwagę są szafki, które powstały przez zabawę kwadratami – część z nich jest zamknięta, a inna odkryta. W pokoju dla chłopca, biurko zostało wkomponowane w zabudowę szafy, a w dziewczęcym znajduje się w osobnym miejscu. Podobnie jak w całym mieszkaniu dominuje w nich minimalizm, prostota i kostki.

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych