PARTNER PORTALU

Czas na remont, czyli jak wykonać bezpieczne i trwałe uszczelnienia

W kuchni nie brakuje miejsc, które należałoby zabezpieczyć przed wilgocią i wnikaniem wody. Trwałe i precyzyjnie wykonane uszczelniania wokół sprzętów kuchennych czy blatu są konieczne w pomieszczeniu, które ma posłużyć w dobrej kondycji przez kilka lat.

Autor: HouseMarket.pl 01 marca 2017 15:41

Kuchnia, to podobnie jak łazienka, jedno z trudniejszych pomieszczeń do zagospodarowania. Panują w niej dużo wyższe temperatury, a wilgotność jest bardzo często mocno podniesiona, nie wspominając już o ciągłym kontakcie znajdującego się w niej wyposażanie z detergentami, wodą, czy innymi cieczami. Położenie kafli na ścianę i podłogę, choć bardzo ułatwia zabezpieczenie dużych powierzchni, nie rozwiązuje całkowicie problemu. Pozostają jeszcze niewielkie i z pozoru niewidoczne fragmenty, które niezabezpieczone mogą zapoczątkować wiele trudnych do usunięcia zniszczeń, a nawet przyczynić się do konieczności gruntownego remontu.

Woda podciekająca pod zlewozmywak, pod kuchenkę czy za szafki z czasem może doprowadzić do zawilgocenia mebli i ścian. Rozpulchniony blat lub odklejająca się okleina z szafek to tylko niektóre z możliwych defektów. Na listę wpisać można jeszcze rozwój pleśni i grzybów, które nie tylko uszkadzają strukturę ściany i mebli, ale przede wszystkim są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie newralgiczne miejsca na styku ścian i mebli, czy blatu i sprzętów AGD należy więc dokładnie zabezpieczyć. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie produktu uszczelniającego, który stworzy trwałą spoinę chroniącą przed przedostawaniem się wody, tłuszczów czy innych cieczy. W tej roli dobrze sprawdzają się popularne silikony. Jednak i w tym wypadku należy wybrać rodzaj, który wpisze się właściwościami w trudne, kuchenne warunki, jak np. najnowsza propozycja firmy Den Braven, uszczelniacz-klej X-POLYMER – tłumaczy Tomasz Mazurkiewicz.

Uszczelniacz-klej w roli silikonu 

Zadaniem produktu uszczelniającego jest wykonanie trwałej i szczelnej spoiny chroniącej przed wilgocią. Dlaczego jednak nie każdy uszczelniacz tak samo sprawdzi się w kuchni? Otóż specyficzne warunki panujące w tym miejscu mogą osłabiać działanie niektórych środków, a w kontakcie z silnymi detergentami i dużą wilgotnością mogą tracić z czasem swoje właściwości. Jeśli zależy nam na skuteczności przez długi czas, warto wybierać produkty przeznaczone do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności, jak np. silikony sanitarne, czy uszczelniacze-kleje.

- W przypadku uszczelniacza-kleju mamy dodatkowo tę wartość, że wyrób ten ma bardzo wszechstronne zastosowanie i może się przydać przy wielu innych pracach remontowo-budowlanych – dodaje ekspert firmy Den Braven. Zaletą tego produktu jest również to, że jest on odporny na działanie wody, a także grzybów i pleśni. Dzięki czemu skutecznie zmniejsza ryzyko pojawienia się nieestetycznych ciemnych nalotów.

W przypadku kuchni i produktów budowlanych wykorzystywanych do jej wykończenia pozostaje jeszcze jeden aspekt, na który warto zwrócić uwagę dobierając wyroby. Powinniśmy mieć na uwadze, że w pomieszczeniu tym przyrządzamy posiłki i nie brakuje sytuacji, w której jedzenie ma styczność z blatem czy zlewozmywakiem. Nie każdy rodzaj chemii budowlanej jest obojętny dla człowieka, dlatego wybierać należy taki uszczelniacz, który może być stosowany przy pośrednim kontakcie z żywnością – tłumaczy Specjalista Produktu firmy Den Braven.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych