PARTNER PORTALU

Idealna kuchnia - od pomysłu do projektu

W wielu domach spotykamy się z problemem małych i niefunkcjonalnych kuchni. Można sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania kuchenne, dzięki którym kuchnia staje się miejscem nie tylko komfortowym, ale i przyjemnym. - Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych - podpowiadają eksperci.

Autor: HouseMarket.pl 07 czerwca 2019 13:21

Przy planowaniu kuchni warto zastanowić się, czego potrzebujemy i zaplanować wszystkie strefy kuchenne, pamiętając o zasadzie trójkąta.

 - Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych, dlatego stworzyliśmy koncept systemów kuchennych, uwzględniający funkcjonalne wymogi każdej z tych stref. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym – mówi Michał Kichler, ekspert ds. okuć kuchennych Häfele.

Takie podejście sprawdza się zarówno w przypadku niewielkich kuchennych aneksów, jak i dużych kuchni zamkniętych lub otwartych na salon.

Punktem wyjścia w projektowaniu kuchni jest podział na strefy robocze i związana z nim zasada trójkąta roboczego. To w oparciu o nią wyznacza się rozmieszczenie poszczególnych mebli i konkretnych rozwiązań kuchennych. Wierzchołki trójkąta wyznaczają: lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Pamiętajmy, że montaż mebli po sam sufit (przy zabudowie ściany) maksymalnie zagospodaruje dostępną przestrzeń i umożliwi schowanie podstawowych sprzętów. Jeżeli jest miejsce, to w kuchni warto postawić wyspę, która będzie miejscem wspólnego gotowania.

Strefa przygotowania

Centralne miejsce każdej kuchni. Tu spędzamy najwięcej czasu i tu dzieją się rzeczy najważniejsze. – W tej strefie zawsze coś się kroi, więc chcemy wszystko mieć pod ręką – radzi Michał Kichler. - W pobliżu blatu powinny znaleźć się deski do krojenia, noże i miski, drobne AGD. Warto więc postawić na pojemne szuflady z pełnym wysuwem, który pozwoli nam łatwo sięgać po kuchenne akcesoria. Można w tym celu wykorzystać szuflady Moovit MX, półkę narożną Ninka i systemy podnośników z rodziny Free – wymienia ekspert. W strefie przygotowania sprawdzą się także gniazda wbudowane w blat i wysuwany stół.

Strefa przechowywania

To tutaj znajdą swoje miejsce codziennie używane akcesoria: od sztućców, przez naczynia, aż po zastawę stołową. Wszystko będzie dostępne i odpowiednio uporządkowane, jeżeli umiejętnie zaaranżujemy szafki i szuflady. - Przydadzą się systemy organizacji szuflad i wkłady do szuflad. Polecam także zamontować oświetlenie Loox Led w szufladzie, a już na pewno pod szafkami – doradza Michał Kichler.

Strefa zmywania

Między strefami przygotowania a przechowywania powinna znaleźć się strefa zmywania, ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na środki czystości (niskie carga) i segregację odpadów (wygodne systemy sortowników).

Strefa gotowania i pieczenia

Niech znajdzie się na skraju kuchni. Tu wszystko dzieje się dynamicznie, jak w przepisie na ulubione danie. Dlatego tak bardzo liczy się miejsce na piekarnik i płytę oraz błyskawiczny dostęp do garnków, naczyń, urządzeń oraz produktów. Dobrym rozwiązaniem jest np. półka narożna Nuvola i szafka narożna Mondo.

Strefa zapasów

Dobre zaopatrzenie kuchni to gwarancja tego, że nic i nikt nas nie zaskoczy. Z pełną spiżarnią jesteśmy gotowi nawet na zlot całej rodziny. Strefa zapasów musi udźwignąć wszystkie stawiane jej wymagania – pojemność, łatwy dostęp do produktu i odpowiednie warunki przechowywania. - W wysokiej zabudowie warto umieścić wąską, wysoką i głęboką szafkę, i zamontować w niej system cargo takie jak Sige 295i, który dzięki kilku pojemnym koszom lub półkom służy za spiżarnię – zaleca Michał Kichler z Häfele.

Przed zaprojektowaniem i rozmieszczeniem wszystkich stref trzeba zastanowić się, czego dokładnie wymagamy od kuchni, ile czasu będziemy w niej spędzać, jak często gotować i z jakich sprzętów i akcesoriów korzystać. Odpowiedź na te pytania ułatwi planowanie i pozwoli najlepiej zagospodarować kuchenną przestrzeń. Tak, aby była praktyczna, komfortowa i przyjemna.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.