Jak robić zapasy z głową?

W niewielu mieszkaniach jest naprawdę dużo miejsca na przechowywanie zapasów. Dlatego już projektując kuchnię, warto ją tak zaplanować, aby potrzebne produkty mogły być odpowiednio poukładane i były dostępne w każdej chwili, bez konieczności przestawiania lub wyciągania innych zgromadzonych artykułów.

Autor: HouseMarket.pl 25 kwietnia 2017 16:46

Niezwykle pomocne są w tym wypadku szafki typu cargo.

– Podczas otwierania tylne półki przesuwają się do przodu, gdy pozostałe zamontowane są na skrzydle szafki. Dzięki temu zyskujemy ogromną pojemność, a wszystko, co przechowujemy w środku jest dostępne na wyciągnięcie ręki – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w Häfele.

Idealnym miejscem na zapasy są też wysuwane szafki z pojemnymi koszami, w których można przechowywać większe ilości produktów spożywczych. – Nawet, gdy są całkowicie obciążone, otwiera się je płynnym i lekkim ruchem – tłumaczy Jakub Malinowski.

Doskonałe na przechowywanie zapasów są szuflady MOOVIT MX, które posiadają potężny udźwig. Są one wyposażone w prowadnice Matrix z hamulcem siły zamykania. Zachowują sztywność przy pełnym wysuwie i nawet dużym obciążeniu. Dzięki temu można w nich przechowywać nawet ciężkie rzeczy i z łatwością po nie sięgać.

Trzymaj w zapasie to, co lubisz jeść

Jedną z głównych zasad dotyczących zapasów jest: „jedz to, co masz w zapasie, trzymaj w zapasie to, co jadasz”. Dlatego robiąc większe zakupy warto kupić to, co naprawdę nam smakuje i z czego korzystamy najczęściej. Natomiast nie ma sensu kupować kilku czy kilkunastu sztuk jakiejś nowości albo produktów marek, których nie znamy lub często zmieniamy. W tym wypadku trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Wśród produktów, które zawsze warto trzymać w swojej kuchni, na pewno są wszystkie produkty sypkie m.in. mąka, cukier, sól, ryż, kasze i makarony. Przydatne mogą być również warzywa, mięso lub ryby w puszkach. Na ich bazie zawsze zrobimy wartościowy posiłek, nawet jeśli akurat wpadną do nas niezapowiedziani goście.

Z pewnością dobrze jest mieć też małe co nieco w naszej zamrażarce. Tu na pewno warto przechowywać nie tylko to, co zostało nam z ostatnich posiłków, ale również mrożone warzywa lub mięso. Panie domu na pewno uznają za niezwykle przydatne mrożenie większej ilości posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Zwykle przydają się one do gotowania codziennych obiadów. Do zapasów na pewno zaliczymy również weki, które przygotowujemy latem i wczesną jesienią. Różnego rodzaju kompoty, konfitury czy warzywa przechowywane w słoikach, nie tylko są miłym wspomnieniem ciepłych miesięcy, ale również przydają się nam do codziennych posiłków.

Sucho i szczelnie

Trzeba jednak pamiętać, że nasze zapasy muszą być odpowiednio przechowywane. Ważne, aby produkty sypkie znajdowały się w szczelnych opakowaniach, z których nic się przypadkiem nie wysypie. Jeśli nie są to oryginalne opakowania, najlepiej przesypać je do specjalnych pojemników np. plastikowych.

Koniecznie jednak musimy wiedzieć, co się w którym z nich znajduje. Dlatego jeśli nie są one wykonane z przeźroczystego tworzywa, najlepiej podpisać je markerem lub nakleić karteczki z nazwą produktu. Dobrym pomysłem może być również wykorzystanie systemów próżniowego pakowania żywności. Nie tylko przedłużają one trwałość produktów, ale również skutecznie zabezpieczają je przed wilgocią i owadami.

Bardzo ważną kwestią jest pilnowanie, aby nasze zapasy się nie przeterminowały. Już w sklepie trzeba wybierać egzemplarze o najdłuższym terminie przydatności – zwykle są one układane najgłębiej na półkach. Natomiast w domu na bieżąco trzeba pilnować dat przydatności do spożycia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych