
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Przygotowania do uroczystego śniadania to dobra okazja na zakup nowej zastawy lub kilku jej elementów. Serwis dopełni aranżację stołu i będzie godną oprawą dla świątecznych dań.
Stół to wizytówka domu. W czasie świąt szczególnie zależy nam, aby prezentował się nader elegancko. Na pierwszym planie zawsze jest zastawa, czyli naczynia i sztućce, więc jej wybór i skompletowanie podstawowych elementów jest niezwykle ważne.
Co powinien zawierać serwis obiadowy?
To od naszych preferencji zależy, czy zdecydujemy się na kompletowanie zastawy na własną rękę i postawimy na eklektyzm, czy zakupimy pełną zastawę utrzymaną w jednym stylu. Do rozważenia pozostaje również kwestia czy ograniczymy się do jednej zastawy – na co dzień i od święta, czy planujemy kupić np. naczynia w bardziej wytwornym wydaniu, które będą prezentować na przyjęciach.
Podstawowe elementy serwisu to oczywiście talerze, salaterki i komplet sztućców oraz szklanki na napoje i opcjonalnie – kieliszki do wina. Nie zapominajmy również o komplecie filiżanek ze spodkami do kawy i herbaty. Jeśli często gościmy znajomych i rodzinę na popołudniowej kawie z ciastkiem, możemy dodatkowo dokupić cukierniczkę i dzbanek do śmietanki. Od naszych potrzeb zależy, czy będą potrzebne również sosjerki i wazy. Do deserów przyda się patera na ciasto, a na świąteczne śniadanie – kieliszki na jajka i maselnica.
Na zakupach. Na co zwracać uwagę?
Klasyczny serwis powinien być uniwersalny i praktyczny. Ma służyć do jedzenia śniadań, obiadów i deserów. Przy zakupie warto również postawić na ponadczasowy wzór – klasyczną biel z delikatnym wzorem np. kwiatowym. W porcelanie na specjalne okazje można wybrać delikatne złocenia w stylu retro.
Poza walorami estetycznymi chcemy, aby zastawa służyła nam przez lata. Dlatego wybierajmy porcelanę dobrej jakości i zwracajmy uwagę, czy naczynia są odporne na zmiany temperatury. Dzięki temu bez problemu będziemy mogli wkładać je do zmywarki i kuchenki mikrofalowej.
Źródło: Florina