Koza czy piec z wkładem? Wybieramy kominek do mieszkania

Tradycyjny na drewno, gazowy, czy na biopaliwo? A może wolnostojący? Rodzajów ogrzewaczy jest na rynku sporo. Wyjaśniamy różnice i radzimy jak dopasować model kominka do swoich oczekiwań.

Autor: HouseMarket.pl 10 marca 2017 15:19

Kominek otwarty

To klasyczne palenisko, jakie znamy ze schronisk górskich i wiejskich chat. Otwarty - oznacza, że płomieni nie oddziela od wnętrza żadna szyba, ani drzwiczki. Decydując się na niego, trzeba mieć na względzie przede wszystkim bezpieczeństwo.

Posadzka wokół paleniska musi być z materiałów niepalnych, warto postawić wokół niego ognioodporne parawany i płytę podłogową. Łatwopalne przedmioty powinny stać daleko od takiego kominka.

Kominek otwarty ma najczęściej wymurowane palenisko. To ono jest jedynym źródłem ciepła. Niestety, tylko 10-15 proc. tej energii pozostaje we wnętrzu. Pozostała część wypływa przez komin. Otwarte palenisko zużywa też dużo drewna, bo szybciej się ono spala. Kominek otwarty powinny więc wybierać osoby, które chcą okazjonalnie rozgrzać się przed płomieniami ognia i będą traktować palenisko raczej jako ozdobę.

Kominek zamknięty, czyli wkład kominkowy

Te dwa sformułowania oznaczają to samo urządzenie: nowoczesne zamknięte palenisko wykonane z materiałów odpornych na bardzo wysokie temperatury i jednocześnie długo utrzymujących ciepło.

Wkład kominkowy zachowuje nawet do 80 proc. ciepła w domu i potrzebuje do tego znacznie mniej drewna. Dlatego z powodzeniem może stanowić główne źródło ciepła w dobrze izolowanych przestrzeniach.

Kominek można dowolnie zabudować, więc odpowiednio zaprojektowany będzie nie tylko pełnił funkcję ogrzewacza, ale też elementu dekoracyjnego. Osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego również powinni wybrać kominek zamknięty. Nowoczesne ekologiczne wkłady spełniają najsurowsze przepisy dotyczące emisji spalin i pyłów.

Piec wolnostojący

Popularna nazwa dla tego urządzenia to koza. W ostatnim czasie zyskuje na popularności ze względu na liczne zalety, które posiada. Wprowadza do pomieszczenia ciekawy klimat industrialny, świetnie wpisuje się w styl rustykalny, eklektyczny, loftowy.

Kozę wystarczy podłączyć do komina, niepotrzebne są żadne dodatkowe instalacje. Zamknięta komora spalania pozwala na ogrzewanie naprawdę dużych pomieszczeń, zwłaszcza, że piec wolnostojący oddaje ciepło całą swoją powierzchnią, także rurą odprowadzającą spaliny.

Kominek gazowy a biokominek?

Oba modele łączy wiele zalet - nie trzeba ich czyścić, usuwać z nich popiołu, są proste w obsłudze. Kominek gazowy spala gaz ziemny lub LPG. Dzięki odpowiedniej konstrukcji szczelnej komory spalania i palnika płomień do złudzenia przypomina ten, który wytwarza się przy spalaniu drewna. Kominek gazowy jest bardzo bezpieczny i, co najważniejsze, wytwarza ciepło.

Biokominek spalający biopaliwo jest raczej ozdobą, niż ogrzewaczem. Powietrze do spalania pobiera z pomieszczenia, a produktem spalania jest para wodna.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych