PARTNER PORTALU

Kuchnia jako serce domu

Kuchnia zajmuje miejsce szczególne w naszych domach. - Wiele się zmieniło w usytuowaniu, wyposażeniu i funkcjonowaniu kuchni na przestrzeni tysiącleci, jednak niezmiennie postrzegamy kuchnię jako serce domu - mówi dr Krystyna Łuczak-Surówka, historyk sztuki i krytyk designu.

Autor: housemarket.pl 10 sierpnia 2015 14:18

- Nowoczesne myślenie o kuchni jako o miejscu pracy rozpoczęło się w wieku XIX. Kuchnie oddalone od pomieszczeń głównych ze względu na zapachy służyły głównie przygotowywaniu posiłków. Przechowywanie i zmywanie odbywało się w osobnych pomieszczeniach. Niezależnie od skali tych wnętrz panował w nich chaos. Nie zwracano na to zbytniej uwagi, gdyż było to miejsce pracy służby - mówi dr Krystyna Łuczak-Surówka, historyk sztuki i krytyk designu. Postępujące zmiany społeczne zaczęły dekonstruować ten układ. Dom w kwestii zarządzania codziennym życiem był strefą kobiet, nie dziwi nas więc fakt, że to one jako pierwsze zwróciły uwagę na niefunkcjonalność kuchni.

Rysunki i plany kuchni autorstwa Catharine Beecher oraz jej publikacje stanowią pionierskie spojrzenie na kuchnię pod kątem organizacji miejsca pracy. Christine Frederick wykonała kolejny krok na drodze do funkcjonalności kuchni przenosząc do niej wprost z fabryki zasady Tayloryzmu. Dokonania obu pań na kolejny poziom wynieśli architekci. Na otwarciu nowej siedziby Bauhausu w Dessau jeden z wyświetlanych filmów dotyczył zasad funkcjonalizmu w kuchni. Margarete Schütte-Lihotzky, architektka ze stoperem i miarką badała procesy użytkowe zachodzące w kuchni, do której nie wchodziła zanim nie zainteresowała się nią jako zadaniem projektowym. Jej tzw. kuchnia frankfurcka - przemyślana funkcjonalnie, z kuchenką gazową i metalowym zlewem (choć bez lodówki, którą uznano za zbyt ekstrawagancką) - stała się w roku 1927 wzorcem kuchni nowoczesnej.

XX-wieczny funkcjonalizm dokonał ogromnych zmian w naszym życiu i wprowadził na stałe do słownika designu słowo ergonomia.

- Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak ważną rolę pełni ta nauka, choć wszyscy korzystamy z jej osiągnięć codziennie. Kuchnia i ergonomia to strategiczny tandem w naszych domach. Widzimy to wyraźnie dzisiaj, kiedy bardziej niż kiedykolwiek w historii doceniamy rolę kuchni. Kuchni jako: miejsca, zaprojektowanych tam funkcji, przedmiotów które im służą, odbywających się procesów. Nie przywiązujemy już nitek do kobiety chodzącej po kuchni, by sprawdzić kierunki poruszania się i ilość kroków. Dzisiaj szukamy rozwiązań dostosowanych do naszych potrzeb - opowiada dr Krystyna Łuczak-Surówka.

Dr Łuczak-Surówka zauważa, że pragniemy wielości w jedności, inaczej niż to miało miejsce w przeszłości. - Doceniamy efektywne gospodarowanie przestrzenią, mądre schowki, odmaterializowanie ciężaru (jako kobieta nie mogę nie podkreślić jak bardzo jest to istotne), łatwy dostęp, redukcję form i możliwość elastycznego wykorzystania proponowanych rozwiązań nie tylko w kuchni, bezpieczeństwo, wysoką jakość. Współcześnie magia ergonomii pozwala nam korzystać z rozwiązań, które reagują na dotyk, nawet tylko jednego palca. Rozwiązań pozwalających nam na więcej robiąc tak naprawdę mniej. Widać to doskonale w showroomach marki PEKA (w tym w najnowszym apartamencie pokazowym otwartym na 20-lecie marki w jej siedzibie), służących temu byśmy osobiście mogli przekonać się o roli ergonomii.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych