PARTNER PORTALU

Moda na otwartą kuchnię

W ostatnim roku 64 proc. wybierających dom zdecydowało się na kuchnię połączoną z salonem – wynika z badań firmy Extradom. Przestrzeń gastronomiczno-towarzyska to praktyczne rozwiązanie, ale też wynik mody na otwarte przestrzenie.

Autor: HouseMarket.pl 28 listopada 2016 11:46

Osoby wybierające otwartą kuchnię wskazują wiele plusów takiego rozwiązania: większa powierzchnia, więcej czasu spędzonego z bliskimi, ciekawe urządzenie przestrzeni. Zwolennicy otwartej przestrzeni do minimum ograniczają drzwi wewnętrzne i ścianki działowe.

Wybór między kuchnią otwartą a zamkniętą

Tylko 36 proc. osób z analizowanej grupy zdecydowało się na projekt domu z zamkniętą kuchnią. Według nich główne zalety to: oddzielenie strefy gastronomicznej od wypoczynkowej, a także brak zapachu przygotowywanych potraw.

– Popularność otwartej na salon kuchni często ma podłoże czysto praktyczne. Zamiast pokonywać wiele razy drogę z salonu, w którym spędzamy większość czasu, do oddalonej kuchni, wolimy zaoszczędzić czas i połączyć przestrzenie – wyjaśnia architekt Judyta Rybka, ekspert firmy Extradom. – Z drugiej strony modne stało się samo gotowanie wspólnie z dziećmi czy znajomymi, stanowiąc swego rodzaju rozrywkę – dodaje Judyta Rybka.

Zaznaczamy granicę między kuchnią a pokojem

Jest kilka sposobów na zaakcentowanie obu przestrzeni. Najprostszym jest podłoga – ciekawie można oddzielić kuchnię od salonu, dobierając płytki i panele wedle gustu. Mogą ze sobą kontrastować lub przedstawiać jeden motyw i tę samą kolorystykę. Inną opcją jest sufit. Granicę między obszarami można przedstawić przez oświetlenie, zamieszczając np. punktowe ledy, bądź podwieszając sufit nad częścią gastronomiczną. Najbardziej dosłowne będzie odpowiednie ustawienie mebli – stół, wyspa kuchenna, bądź kanapa, która wyraźnie zaznaczy przejście do salonu.

Stół pełniący w domu bardzo ważną rolę, pojawia się w kuchni lub w salonie – w zależności od wygody i miejsca. 57 proc. projektów domów uwzględnia osadzenie stołu w pokoju, 43 proc. w kuchni, która jest odpowiednio duża.

Zapasy spożywcze, przetwory, pojemniki – problem z odpowiednim miejscem na nie rozwiąże spiżarnia. Takie pomieszczenie przy kuchni ma 57 proc. osób, które w ostatnim roku kupiły projekt domu. – Magazynowanie w wyznaczonym do tego miejscu sprzyja zachowaniu porządku w kuchni. Rozmaitych przedmiotów, także kuchennych, wciąż w domu przybywa, dlatego decyzja o wyodrębnieniu spiżarni będzie strzałem w dziesiątkę – komentuje Judyta Rybka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych