PARTNER PORTALU

Nowoczesna kuchnia. Tak sprawisz, że będzie funkcjonalna

Dobrze zaprojektowana kuchnia przez długie lata będzie cieszyła nas funkcjonalnością. Pozwoli na zaoszczędzenie czasu, którego nigdy nie mamy zbyt wiele. Codzienne obowiązki wykonywane w kuchni będą wymagały od nas znacznie mniej wysiłku, jeśli odpowiednio rozmieścimy sprzęty i meble. Jak to zrobić?

Autor: housemarket.pl 24 października 2017 10:38

Warto wiedzieć, że przygotowywanie posiłków w odpowiednio zaprojektowanej kuchni może pozwolić nam na zaoszczędzenie do 60 proc. czasu, którego dotychczas potrzebowaliśmy! Kilka prostych trików aranżacyjnych sprawi, że będziemy mogli w ciągu dnia wykonać dodatkowe czynności, na które zwykle brakuje nam chwili.

Trójkąt roboczy

Ważnym elementem aranżacji kuchni jest optymalne ustawienie najważniejszych sprzętów. Aby zrobić to dobrze – warto kierować się koncepcją tzw. „trójkąta roboczego”. Zakłada ona, że lodówka, kuchenka i zlewozmywak powinny tworzyć w kuchni jego wierzchołki. Dzięki takiemu zagospodarowaniu przestrzeni wypakowywanie zakupów, porządkowanie ich, mycie, krojenie i gotowanie lub pieczenie – będą czynnościami, które wykonamy sprawnie i szybko.

Wydaje się, że najbardziej wygodnymi układami kuchni są te w kształcie liter U, G i ewentualnie L. Dzięki temu nasz trójkąt roboczy jest bardziej zwarty, niż w przypadku kuchni jednorzędowej. Mimo, że powstaje tu „problem” szafek narożnych – nie ma się czego obawiać. Te zazwyczaj trudnodostępne miejsca można dziś zagospodarować za pomocą rozwiązań dzięki półkom Corner Optima marki Rejs.

Kuchenne strefy

Na ergonomię pracy w kuchni składa się wiele czynników. Wśród nich możemy wskazać odpowiednie rozlokowanie produktów spożywczych i wszelkiej maści przedmiotów, które w każdej kuchni powinny znaleźć swoje miejsce. Produkty te powinniśmy podzielić na trzy kategorie: często, rzadko oraz sporadycznie używane.

W naszych kuchennych szafkach na wysokości wzroku i na wyciągnięcie ręki powinny znaleźć się te przedmioty, których używamy najczęściej. W tym miejscu, nad blatem, możemy też pokusić się o powieszenie relingów, które zdecydowanie ułatwią nam dostęp do najczęściej używanych przedmiotów. Powyżej i poniżej tej linii – produkty używane nieco rzadziej, a najwyżej i najniżej – to, czego używamy tylko od czasu do czasu.

Dodatkowo, naszą kuchnię warto podzielić na pięć stref, które znacząco poprawią funkcjonalność pomieszczenia: zapasy, przechowywanie, zmywanie, przygotowywanie, a także gotowanie.

W strefie zapasów, zarówno w lodówce, jak i w szafkach – przechowujemy żywność. Z kolei w strefie przechowywania znajdziemy wszelkiego rodzaju sztućce i zastawę, a w strefie zmywania – poza zlewozmywakiem lub zmywarką – różnego rodzaju środki czyszczące i kosze na śmieci. W strefie przygotowywania posiłków powinien znaleźć się odpowiednio duży blat roboczy, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie – wszelkiego rodzaju deski, miski oraz przyprawy. Ostatnia strefa – gotowania – to miejsce, w którym znajdziemy kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy garnki i patelnie.

Sam podział kuchni na strefy nie sprawi jednak, że nasza kuchnia zyska na funkcjonalności. Strefy te powinny być też odpowiednio względem siebie ułożone. Rozlokowanie ich jest silnie związane z tym, jak zazwyczaj poruszamy się po kuchni podczas przygotowywania posiłków. W pobliżu drzwi do kuchni powinniśmy umiejscowić strefę zapasów, wszak od niej rozpoczynamy cały proces gotowania. Obok tej strefy nieoceniony okaże się blat roboczy, na którym będziemy mogli wyłożyć produkty spożywcze, które następnie poddamy rozmaitym czynnościom, takim jak krojenie czy obieranie, a zatem – strefa przygotowywania. Następnie, powinny znaleźć się strefy zmywania. Ostatnią w kolejności może być strefa przechowywania, w której ulokowane są przedmioty potrzebne do zaserwowania przygotowanego posiłku – sztućce i zastawa.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.