PARTNER PORTALU

Projektujemy kuchnię średniej wielkości

W idealnej kuchni dobrze mieć wszystko pod ręką. Przepis na kuchnię, w której poczujemy się komfortowo? Ergonomia i funkcjonalność pięciu stref połączona z loftową stylistyką, lekkością formy i ciepłymi barwami.

Autor: housemarket.pl 13 lipca 2018 14:22

Projektując każdą kuchnię, również średniej wielkości, powinniśmy pamiętać, że niemalże każdego dnia spędzimy w niej sporo czasu, dlatego ta część domu przede wszystkim powinna być funkcjonalna. I ergonomiczna, tak aby nie tracić cennego czasu na zbędne czynności. Można ją także dostosować do indywidualnych potrzeb, ale warto mieć na uwadze powtarzalność czynności i utarte ścieżki, którymi poruszamy się w kuchni.

Kuchnia strefowa

Wnoszenie zakupów, układanie produktów w szafkach, szufladach i lodówce, krojenie i obieranie, gotowanie lub pieczenie, aż wreszcie sprzątanie. Tak toczy się życie w kuchni. Stąd dzieli się ją na pięć stref: przechowywania, przygotowania, gotowania i pieczenia, zmywania i zapasów.

- Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym – podpowiada Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych Häfele.

Na skraju kuchni warto urządzić strefę zapasów. Tutaj trzymamy wszystkie produkty, które potrzebują lodówki, zamrażalki bądź szafki spiżarnianej. Ergonomicznym zastosowaniem są szafki z półkami typu tandem. Podczas ich otwierania tylne półki przesuwają się do przodu, podczas gdy pozostałe zamontowane są na skrzydle. W następnej kolejności pomyślmy o strefie przechowywania. To miejsce na elementy wyposażenia kuchni: naczynia, sztućce, robot kuchenny i inny podstawowy sprzęt.
- Szuflady to doskonały sposób na zabudowę tej strefy, dodatkowo warto podzielić je wkładami lub przegrodami, żeby przechowywane produkty pozostawały w stabilnej pozycji. Dzięki temu każda rzecz będzie na swoim miejscu – zaleca Kichler.

W strefie przechowywania doskonale sprawdzają się systemy wysuwnych carg. Najczęściej ich wymiary dopasowane są do korpusów o szerokości 15, 20 i 30 cm. Niskie cargo pozwala wykorzystać całą przestrzeń dolnych szafek. Dzięki nim zagospodarujesz nawet najwęższe miejsce w swojej kuchni. 

Obok strefy przechowywania powinna znaleźć się strefa zmywania, ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na środki czystości i segregacją odpadów. Centralnym miejscem każdej kuchni jest natomiast strefa przygotowania. Tu spędzamy najwięcej czasu i tu dzieją się rzeczy najważniejsze. Jej podstawowym elementem jest blat roboczy. Przy blacie warto się na chwilę zatrzymać i pomyśleć o stylizacji.

- Zgodnie z najnowszymi trendami coraz częściej blaty wykonuje się z materiałów naturalnych jak lite drewno czy kamień, które sprawiają, że kuchnia jest niepowtarzalna – doradza Kichler.

Oprócz blatu, ważnym elementem strefy przygotowania jest dostęp do sprzętu i akcesoriów, które warto mieć zawsze pod ręką – noże, blendery czy obieraczki.

- Niezbędne rzeczy możemy trzymać w szufladzie. Dzięki relingom zmieści się w niej mikser, blender, toster i wiele innych wyższych sprzętów. Innym funkcjonalnym rozwiązaniem jest zastosowanie wysuwanej półki narożnej, pozwalającej wykorzystać przestrzeń narożnej szafki – sugeruje ekspert z Häfele.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.