Spiżarnia w małej kuchni

Nawet w małej kuchni możliwe jest wygospodarowanie przestrzeni na minispiżarnię, która zdecydowanie ułatwi utrzymanie porządku i przygotowywanie posiłków.

Autor: HouseMarket.pl 02 września 2016 11:50

Planując miejsce do przechowywania żywności należy pamiętać, ze wymaga ono zapewnienia określonych warunków, które zagwarantują, że jedzenie nie będzie się psuło. Potrzeba chłodnej, zaciemnionej przestrzeni, o stałej temperaturze i wilgotności ok 50-65 proc. Spiżarnię w kuchni trzeba ulokować z dala od źródeł ciepła (kaloryferów, piecyków, piekarnika) i daleko od okna – promienie słoneczne, zwłaszcza latem, znacząco wpływają na wzrost temperatury. Gdy już wiadomo, gdzie znajdzie się nasza mini-spiżarnia, czas na kluczowe decyzje i wybranie najlepszych rozwiązań dostosowanych do swojej kuchni.

Jak urządzić spiżarnię w kuchni

W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, spiżarnia może przybrać różne formy. Idealne na jej urządzenie są kuchenne wnęki, często wysokie i wąskie, co utrudnia ich efektywne wykorzystanie. Aby właściwie zagospodarować każdy centymetr takiej powierzchni, warto zdecydować się na rozwiązania na wymiar. Indywidualny projekt pozwoli tak skonfigurować wnętrze minispiżarni, by dobrać do własnych potrzeb wysokość półek oraz ilość szuflad i koszy.

- Planując zabudowę postawmy na półki o różnej wysokości – na jednych będziemy przechowywać przetwory, na innych umieścimy sprzęt AGD. Wysuwane kosze są bardzo praktyczne, nie zapominajmy jednak, że poza koszami przydadzą się szuflady z pełnym dnem do przechowywania opakowań z sypką żywnością – wtedy, w razie uszkodzenia paczki, nic nie wysypie się na zewnątrz – doradza Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.

Drzwi zapewnią spiżarni odpowiednie zaciemnienie i uchronią artykuły spożywcze przed działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzą się te przesuwne, które zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż tradycyjne – uchylne.

- To też niezwykle funkcjonalne rozwiązanie, które pozwala w jednym momencie uzyskać dokładny ogląd na wszystkie produkty, które znajdują się wewnątrz. Fronty drzwi dobierzmy tak, by pasowały do mebli kuchennych. Można pozwolić sobie także na odrobinę fantazji i wybrać front z ciekawą grafiką , która będzie pasowała do naszej kuchni, świetnie ożywi wnętrze i doda mu charakteru. Warto także pomyśleć o zamontowaniu punktowego oświetlenia, które zdecydowanie ułatwi korzystanie z kuchennej spiżarni – podpowiada Anna Wróbel, projektantka mebli z firmy Komandor.

Jeśli w naszej kuchni nie ma wnęk, funkcję spiżarni może pełnić także odpowiednio zorganizowana szafka gospodarcza. Planując jej zakup od razu zastanówmy się, co dokładnie będziemy w niej przechowywać. Idealnie, jeśli i w tym przypadku, ilość koszy i szuflad dobierzemy indywidualnie. Warto pamiętać, że muszą one zapewniać odpowiedni udźwig, często bowiem składujemy tam cięższe przedmioty, takie jak zgrzewki wody czy słodkich napojów.

Porządek przede wszystkim

Posiadanie kuchennej spiżarni to nie wszystko. Bardzo ważne jest także jej właściwe zagospodarowanie. Jak zadbać o to, aby zawsze panował tam porządek? Przede wszystkim należy podzielić przestrzeń na strefy i pamiętać, by w najłatwiej dostępnym miejscu znalazły się te produkty, z których korzysta się najczęściej. Domowe przetwory powinny stanąć w jednym miejscu. Warto pomyśleć o estetycznych etykietach, które nie tylko podpowiedzą, co jest w środku, ale będą zachęcały do odkręcenia słoiczka.

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych