PARTNER PORTALU

Zobacz nowoczesny apartament w starej kamienicy

Adaptacja mieszkania w ponad stuletniej kamienicy to ambitny projekt – zarówno dla architektów jak i wykonawców.

www.dobrzemieszkaj.pl

Autor: Dobrzemieszkaj.pl 15 kwietnia 2016 12:09

Adaptacja mieszkania w ponad stuletniej kamienicy to był ambitny projekt – zarówno dla architektów jak i wykonawców. A lokalizacja i charakter budynku oraz wiążące się z tym ograniczenia (np. brak windy) były o tyle wyzwaniem, co trudnością do pokonania. Stworzenia projektu podjęły się architektki z warszawskiej pracowni Muc & Scott interiors, których zamiłowanie do minimalistycznej stylistyki okazało się wspólne z oczekiwaniami inwestora.

Jak współczesna stylistyka odnalazła się w starych murach kamienicy? Nie obeszło się bez pewnych zmian w zastanym układzie, które posłużyły poprawie komunikacji w mieszkaniu, ale także otwarciu i optymalnemu zagospodarowaniu przestrzeni. W efekcie mieszkanie pokazało swój rozmach. Dzięki zaproponowanym rozwiązaniami, ale także kolorom i materiałom można docenić walory przestrzeni, a do takich należy niewątpliwie powierzchnia 120 metrów kwadratowych, czy wysokie okna, z których rozciąga się widok na sąsiednie – równie wiekowe – kamienice.

Kluczem do poznania koncepcji projektu wnętrza jest funkcjonalność, a jego odkrywanie warto zacząć od... środka. W centralnym miejscu umieszczono bowiem wielofunkcyjny kubik. Obudowa w kolorze czarnym dodatkowo akcentuje jego swoistą rolę środka ciężkości. Za bezuchwytowymi, szklanymi frontami kryją się rozmaite funkcje: na wprost wejścia ukryta jest garderoba, po prawej – toaleta gościnna, z kolei lewa strona zabudowy znajduje się już w strefie dziennej pełniąc rolę eleganckiego, pojemnego regału z dekoracyjną wnęka.

Czarny kubik niczym oś symetrii dzieli przestrzeń na dwie części: reprezentacyjną i stricte prywatną; z kuchnią, jadalnią i strefą wypoczynkową po jednej, oraz sypialniami i łazienkami po drugiej stronie mieszkania.

Minimalistyczny styl, który zdominował projekt wnętrza określił również kolorystykę. Niemal niepodzielnie króluje tutaj duet czerni i bieli, a wśród materiałów – szkło. Ze szklanych, lakierowanych od spodu tafli wykonano wszystkie fronty zabudowy rozlokowanej zarówno w strefie dziennej, kuchni oraz korytarzu. Dzięki temu mieszkanie, zgodnie z życzeniem inwestora, oferuje dużo miejsca do przechowywania, a na widoku pozostają tylko wybrane przedmioty, takie jak designerskie gadżety, kolekcjonerskie drobiazgi czy pamiątki z podróży, dla których miejsce wyznaczono na półkach i we wnęce zabudowy salonowej.

Przeczytaj więcej

 

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

House Market: dołącz do nas na Google+

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych