Combo wybuduje wieżę mieszkalną w Radomiu. Szykuje się projekt na dużą skalę

Przy ulicy Jacka Malczewskiego w Radomiu Combo Radom wybuduje budynek mieszkalny z częścią usługowo-handlową oraz garażem podziemnym. Jego architektura nawiąże do tradycji radomskiego modernizmu, a także do malarstwa Jacka Malczewskiego. Autorem projektu jest Kuryłowicz & Associates.

Autor: housemarket.pl 22 marca 2022 13:53

  • W ramach inwestycji powstanie 145 mieszkań i trzykondygnacyjny garaż podziemny.
  • Kompozycja elewacji budynku ma w abstrakcyjny sposób nawiązywać dialog z malarstwem Jacka Malczewskiego.
  • Teren wewnątrz przenikających się dziedzińców inwestycji został zaprojektowany jako naturalny ciąg komunikacyjny powiązany z otaczającą go funkcją usługową (biura, kawiarnia, restauracja, siłownia, drobne usługi) i handlową.

Budynek został zaprojektowany w formie 14-sto kondygnacyjnej wieży, która zostanie otoczona dwukondygnacyjną częścią cokołową mieszczącą usługi. Architektura budynków nawiąże do tradycji radomskiego modernizmu, a przy kształtowaniu elewacji przyjęto założenie, aby w maksymalny sposób zdynamizować bryłę zmniejszając optycznie skalę obiektu. Na niższych piętrach od strony wschodniej i zachodniej przewidziano ciągi loggii oraz wykuszy ułożonych naprzemiennie, tworzących zróżnicowaną, ekspresyjną tektonikę fasady. Moduły elewacji będą lekko skręcone, co nadaje indywidualny charakter budynku. Fasada jest w dużym stopniu przeszklona, a niewielka ilość materiałów elewacyjnych, dyscyplina ich stosowania oraz stonowana kolorystyka, ma na celu uproszczenie i uporządkowanie kompozycji zabudowy.

- Założyliśmy, że charakter architektury nie powinien epatować bogactwem i różnorodnością formy. Uważamy, że poczucie wysokiego standardu winno płynąć z architektonicznej elegancji, rygoru oraz estetycznie i technicznie perfekcyjnego detalu - mówi dr Piotr Żabicki, architekt prowadzący z Kuryłowicz & Associates.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Od strony ulicy Malczewskiego ukształtowano ciągłą, dwukondygnacyjną pierzeję nawiązującą do charakteru istniejącej zabudowy. Teren wewnątrz przenikających się dziedzińców został zaprojektowany jako naturalny ciąg komunikacyjny powiązany z otaczającą go funkcją usługową (biura, kawiarnia, restauracja, siłownia, drobne usługi) i handlową. Pod budynkiem i dziedzińcami znajduje się trzykondygnacyjny garaż podziemny.

W „wieży” zaprojektowano 145 mieszkań od jedno do siedmiopokojowych, o powierzchni od 33 do 176 mkw. oraz – na ostatnim piętrze – największy apartament z 250 metrowym tarasem zlokalizowanym na dachu obiektu.

„Symbole” Malczewskiego

Kompozycja elewacji budynku ma w abstrakcyjny sposób nawiązywać dialog z malarstwem Jacka Malczewskiego. Prosty pikselowy wzór elewacji zakładający dużą powtarzalność okien ma za zadanie zmaterializować formę żywiołowego rysunku, w którym niebo odbijać się będzie niczym w pejzażach polskich symbolistów z Jackiem Malczewskim na czele. Wykończenie elementów elewacji będzie wykonane z betonowych prefabrykatów barwionych w kolorze zgaszonej czerwieni. Jest to nawiązanie do ceglanej architektury zabytkowych budynków położonych za wschodnią granicą nieruchomości. Na dziedzińcu oraz w lobby części mieszkalnej architekci przewidzieli wykończenie mozaikami nawiązującymi także do twórczości Jacka Malczewskiego.

Tajemniczy dziedziniec

Jednym z głównych założeń projektu zagospodarowania terenu było powiązanie z otoczeniem i wciągnięcie życia ulicznego z trzech stron budynku na dziedzińce, które uchylając się kulisowo, stanowić będą formę „zaproszenia” dla zainteresowanych. Przechodzący przez obiekt pasaż „wnikający” w budynek umożliwi przejście na jego drugą stronę i pozwoli na stworzenie pełnowartościowej funkcji usługowej zlokalizowanej na parterze, połączonym z antresolami.

- By dziedziniec zyskał unikalny charakter zaprojektowaliśmy posadzkę w postaci kolorowych, ceramicznych mozaik, będących współczesną interpretacją „rozpikselowanego” obrazu Jacka Malczewskiego pt. „Jacek nad stawem” - tłumaczy architekt Marcin Szubski, kierownik projektu z Kuryłowicz & Associates.

Dziedziniec ma pełnić także funkcję integrującą mieszkańców Radomia. Będzie to doskonałe miejsce dla imprez artystycznych, wystaw plenerowych oraz prezentacji sztuki.

W zgodzie z naturą

Zieleń w budynku została zaprojektowana tak, jak i elewacje – jest naturalna i uspokojona. Od strony wewnętrznej dziedzińca zaproponowano ogródki a na tarasach zewnętrznych przewidziano nasadzenia oraz ozdobne zimozielone trawy o niskim, kępkowatym pokroju dające „dywanowy” efekt. Całość zwieńczona została niską zielenią o łąkowym charakterze.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.