Dawniej dom, teraz przedszkole. Zobacz jak odmieniono wnętrza

W dzielnicy Leszczyny, w Bielsku-Białej dobiega końca budowa nowoczesnego przedszkola inspirowanego stylem De Stijl. Dawniej budynek pełnił zupełni odmienną rolę. Dom został zaadoptowany na potrzeby miejsca pobytu dzieci.

Autor: housemarket.pl 21 października 2021 15:00

Na lokalizację przedszkola wybrano zaciszną ul. Zygmunta III Wazy. W pobliżu znajdują się tereny rekreacyjne, które są niewątpliwym atutem tego miejsca. Inwestycję postanowiono zrealizować z wykorzystaniem istniejącego już budynku jednorodzinnego. Wzniesiony w stylu kanadyjskim umożliwiał dalszą rozbudową z zastosowaniem technologii drewnianej konstrukcji szkieletowej. Jej wytrzymałość zapewniły wykorzystane materiały, m.in. klejone drewno i metalowe stelaże.

Największym wyzwaniem było takie zmodyfikowanie istniejącej bryły, aby wkomponowała się w widoczny w tle kontekst bloków wielomieszkaniowych oraz sąsiedztwo zabudowy jednorodzinnej dominujące w okolicy.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Próbując zespolić te pozornie wykluczające się porządki, sięgnięto po modernistyczne rozwiązania holenderskiego stylu De Stijl, zgodnie, z którym dominującymi elementami są proste linie, prostopadłościenne bryły oraz trzy kolory - żółty, niebieski oraz czerwony.

Po analizie najodpowiedniejszym rozwiązaniem dla projektu okazał się budynek na planie litery „L”. Dzięki takiemu układowi - od strony ulicy obiekt prezentuje się najbardziej nowocześnie, wywołując wrażenie płaskiego dachu i nawiązując optycznie do zabudowy blokowej w tle. Od wewnętrznego dziedzińca forma zmniejsza swoja skalę odkrywając wielospadowy dach.

Dostosowania obiektu mieszkalnego do nowej funkcji według przepisów obowiązujących budynki użyteczności publicznej, podjęła się bielska pracownia Archas Design. Dodatkowo wprowadzono rozwiązania, dzięki którym budynek komunikuje się z odbiorcami nie tylko formą, ale też materiałem. Zastosowanie na poziomie ostatniej kondygnacji paneli z blachy polerowanej nadało bryle lustrzanego efektu, który odbijając refleksy nieba na elewacji dematerializuje budynek.

- Rozwiązanie to pozwoliło na optyczne pomniejszenie kubatury od strony ulicy, gdzie przecież musieliśmy skomponować go z kontekstem wysokiej zabudowy, jednocześnie nie dominując skalą bezpośredniego sąsiedztwa o niższej intensywności. Kamuflaż ostatniej kondygnacji pozwolił nam na wpisanie przedszkola w oba te konteksty - tłumaczy architekt Maciej Zuber, szef biura Archas Design.

Wykorzystanie deski z modrzewia syberyjskiego na niższych elewacjach oraz atrakcyjne rozwiązania kolorystyczne ram okiennych, nieregularnie rozbijających bryłę a także zestawienie ich z nowoczesnym alucobondem, nawiązują do najlepszych standardów dla tego typu obiektów użyteczności publicznej znanych z Holandii. Takie podejście do architektury nie powinno dziwić, bowiem inwestorem i pomysłodawcą przedszkola jest bielska firma Radek Legal, która od wielu lat działa właśnie na holenderskim rynku, gdzie z sukcesami realizuje podobne projekty.

- Już na etapie planowania miał to być obiekt, który wyróżni się nowoczesną, niesztampową architekturą, bliską odważnym i fantazyjnym realizacjom czołowych biur projektowych i wykonawczych z zachodu Europy. Sądzę, że udało się nam wspólnie z architektami osiągnąć coś wyjątkowego, odbiegającego od typowych rozwiązań z wykorzystaniem styropianu, bladej kolorystyki i zachowawczych form - podkreśla Radosław Siuda, właściciel firmy Radek Legal.

Ideą przewodnią założenia projektowego było również wytworzenie miejsca przyjaznego człowiekowi. Już na progu przedszkola uwagę przykuwają duże przeszklenia, przez które światło dzienne wpada głęboko do budynku. Podobnie jak wytworzenie naturalnej atmosfery wewnątrz, tak i funkcjonalne rozplanowanie otoczenia budynku miało istotne odniesienie do stron świata. Budynek położony w północnej części działki uwalnia nasłonecznioną południową część, którą przeznaczono na ogród i plac zabaw. Wraz z otoczeniem zajmują one aż 10 arów.

W dwukondygnacyjnym przedszkolu o łącznej powierzchni 300 m kw. znajduje się pięć sal dydaktycznych, szatnie, pomieszczenia administracyjne i socjalne. Zaplanowano je na przyjęcie 50 dzieci. Oddanie budynku do użytku ma nastąpić w przyszłym roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.