Dom, który łapie widok

Dom „Peryskop” zlokalizowany jest nad Jeziorem Żywieckim, ok. 100 metrów od linii brzegowej, na działce otwierającej się jednocześnie na góry. Zbiornik wodny jest jednak otoczony wałem ziemnym, a działka nie ma bezpośredniego widoku na jezioro. Kluczowym założeniem projektu pracowni Mus Architekci było rozwiązanie tego problemu.

Autor: PropertyDesign.pl 07 maja 2022 12:48

Spojrzeć dalej i zobaczyć więcej – taki cel projektowy postawił przed architektami z pracowni Mus Architekci inwestor ze Śląska. Chciał uzyskać bezpośredni widok na pobliskie jezioro, zasłonięte przez wał ziemny. Projektanci zaproponowali bryłę w kształcie peryskopu, który przez potężne, 15-metrowe przeszklenie dosięgnął upragnionego widoku na wodę.

Przeczytaj więcej: Bryła, która chwyta widok

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych