Mieszkanie w Warszawie: tak architekci rozwiązali problem braku pomieszczeń

Achitekci z grupy projektowej Mili Młodzi Ludzie zaprojektowali nietypowe mieszkanie na ul. Sytej w Warszawie. Tam gdzie było to możliwe, autorzy projektu zostawili deweloperski stan, wnętrza charakteryzuje surowy klimat, a centrum mieszkania znalazła się... sypialnia-kubik.

Autor: housemarket.pl 04 czerwca 2021 11:58

  • Architekci z grupy projektowej Mili Młodzi Architekci zaprojektowali wnętrza mieszkania na ul. Sytej w Warszawie. 
  • Architekci zmienili układ mieszkania wkładając w środek kubik tworzący sypialnię.
  • Rozwiązania takie jak drzwi od podłogi do sufitu, nieotynkowane ściany i sufity, nadały projektowi surowego klimatu.

Główną inspiracją dla projektu były podróże inwestorów, między innymi do miasta w skale Monsanto w Portugalii. Z zachwytu tym miejscem, przewrotne serce mieszkania stanowi złoty kamień włożony do środka pomieszczenia.

Mieszkanie w oryginalnym układzie funkcjonalnym miało tylko salon z aneksem oraz dwa pokoje, co było niewystarczające dla inwestorów mających dzieci. Aby właściciele nie musieli spać w salonie, architekci zmienili jego układ wkładając w środek kubik tworzący sypialnię, którą zamyka wspomniany złoty kamień. Pomieszczenie jest przechodnie, a na jego końcu znajduje się łazienka.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Syta nie jest typowym rodzinnym mieszkaniem. Rozwiązania takie jak drzwi od podłogi do sufitu, nieotynkowane ściany i sufity, nadały projektowi surowego klimatu. Wszystko uzupełnia betonowa, wylewana posadzka oraz surowe elementy konstrukcyjne, takie jak słupy żelbetonowe. Tam gdzie było to możliwe, autorzy projektu, pozostawili deweloperski stan, również po to, ograniczyć nadprodukcję zbędnych elementów wyposażenia wnętrz.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych