PARTNER PORTALU partner portalu

Twórcza interpretacja stodoły, czyli dom akustyczny projektu Major Architekci

W projekcie zadbano szczególnie o komfort akustyczny jego przyszłych mieszkańców. Stąd rozwiązania takie, jak nieortogonalny układ ścian pomiędzy pokojami czy wykończenie sufitu drewnianymi lamelami.

Autor: HouseMarket.pl 01 marca 2016 09:03

Dom akustyczny w Żernikach Małych pod Wrocławiem wpisuje się w trend twórczej reinterpretacji modelu tradycyjnej stodoły we współczesnej architekturze domów jednorodzinnych. W tym przypadku zaprojektowano dwie równoległe, wydłużone bryły przekryte dwuspadowym dachem, odzwierciedlając funkcjonalny podział budynku na część dzienną i sypialną.

Ich wzajemne przesunięcie pozwoliło wykształcić od frontu strefę wejściową i podjazd, a od strony ogrodu strefę zabaw dla dzieci. Dzięki wykończeniu elewacji cegłą klinkierową i zachowaniu odpowiednich proporcji budynek nawiązuje do zachowanej we wsi poniemieckiej zabudowy.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W projekcie zadbano szczególnie o komfort akustyczny jego przyszłych mieszkańców. Stąd rozwiązania takie jak nieortogonalny układ ścian pomiędzy pokojami czy wykończenie sufitu drewnianymi lamelami.

Wewnątrz dominuje biel i surowość materiałów – betonu architektonicznego i nieotynkowanych ścian z bloczków silikatowych. Prostota form i oszczędne środki wyrazu wymagały od projektantów i wykonawców wyjątkowej dbałości o detale, co przełożyło się na jakość architektury.

Budynek o powierzchni 350 mkw. zorganizowany jest na planie dwóch przesuniętych względem siebie prostokątów spiętych korytarzem na całej jego długości. Korytarz rozpoczyna się od strefy wejściowej i kończy na zewnętrznym tarasie, stanowiąc pewnego rodzaju oś widokową dla mieszkańców.

Do korytarza przylegają wszystkie pomieszczenia zarówno mieszkalne jak i gospodarcze. Budynek posiada dwie strefy tarasowe. Jedną jest zadaszony taras dostępny z salonu. Drugą strefę wypoczynku stanowi otwarty nasłoneczniony taras z piaskownicą przylegający do pokoi dzieci oraz sypialni.

Za projekt Domu akustycznego pracownia Major Architekci otrzymała trzecią nagrodę w konkursie Wnętrze & Dizajn w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Architektów Polskich oddział we Wrocławiu w ramach Dolnośląskiego Festiwalu Architektury 2015.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.