PARTNER PORTALU partner portalu

Zrewitalizowany budynek w stylu industrialnym

Pofabryczny budynek w trakcie rewitalizacji to wymagające zadanie dla projektantów. Efekt końcowy zaskoczył inwestora i pokazał, że architekci doskonale zrozumieli jego potrzeby, projektując przestrzeń wyjątkową w swoim designie i przede wszystkim funkcjonalną.

Autor: housemarket.pl 27 września 2021 16:25

Podstawowym i nadrzędnym celem projektowym dla Underground Architects Group było spełnienie wizji inwestora, który chciał wykonać aranżację części wspólnych rewitalizowanego budynku pofabrycznego z poszanowaniem jego historii oraz zwracając przy tym uwagę przede wszystkim na aspekt funkcjonalności wnętrza.

Architekci w całym procesie otrzymali niezwykle dużo swobody oraz zaufania, co mocno ułatwiło im pracę i pozwoliło złapać wiatr w żagle. Na etapie projektowania niebagatelne znaczenie miał również stały kontakt z głównym architektem obiektu oraz generalnym wykonawcą. Dzięki temu była możliwość konsultowania wszystkich nietypowych rozwiązań bezpośrednio na budowie oraz jednoczesnego weryfikowania ich pod kątem przepisów formalno-prawnych.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Naszym głównym założeniem było stworzenie wnętrza minimalistycznego, a jednocześnie przełamującego schemat sztampowego stylu industrialnego. Oszczędne barwy oraz surowe materiały takie jak cegła i beton, zostały zestawione z wyraźnymi akcentami kolorystycznymi - mówi Paweł Lewoc z Underground Architects Group.

Wśród nich w całym wnętrzu dominuje przede wszystkim kolor żółty pojawiający się pod postacią wykończeń ściennych w formie mikrobetonu w pomieszczeniach sanitarnych oraz tapicerki na meblach w strefie wejścia do budynku. Dodatkowy akcent stanowi zieleń, która pojawia się w różnej formie. W części lobby znajdują się rośliny w wolnostojących wielkogabarytowych donicach. Uzupełnieniem są również delikatne pnącza zwisające z wykonanej na zamówienie stalowej donicy znajdującej się bezpośrednio nad ladą recepcyjną. W holu windowym natomiast umieszczona została zielona ściana z nasadzonych żywych roślin, która mocno kontrastuje z wszechobecną w tej części budynku teksturą betonu. W zaprojektowanym układzie funkcjonalnym największy nacisk położono na jasną i klarowną organizację wnętrza. Na wprost wejścia znajduje się recepcja, a z całej strefy lobby wytyczona została logiczna i przejrzysta komunikacja, dzięki czemu odwiedzający budynek w łatwy sposób mogą dostać się do holu windowego i klatki schodowej oraz umieszczonych na poziomie parteru biur. Na dość ograniczonej przestrzeni udało się przewidzieć także miejsce na szatnię dla rowerzystów wraz z łazienką i toaletą. W ostatnim czasie takie pomieszczenie stanowi coraz częściej absolutny "must have" w standardzie operatorów budynków biurowych.

Niezwykle istotną rolę dla ostatecznego kształtu wnętrza odegrał dobór odpowiedniego oświetlenia. W projekcie zastosowano w zdecydowanej większości oprawy polskiej firmy AQForm, które poprzez swoją nowoczesną formę, fakturę i kolorystykę znakomicie wpisały się w aranżowaną przestrzeń rewitalizowanego budynku pofabrycznego.

- W projekcie wykorzystano różne modele opraw. Główny wpływ na takie zróżnicowanie miały przede wszystkim funkcje pomieszczeń, w których się one znalazły oraz różne aspekty techniczno-budowlane. W ten sposób np. w głównym lobby zastosowano szynoprzewody zwieszane na linkach z zamocowanymi oprawami TUBA 111. Umieszczenie tych konkretnych modeli uzasadnia mnogość licznych instalacji znajdujących się na wierzchu bezpośrednio pod sufitem, poniżej których musieliśmy podwiesić oprawy. Dodatkowo forma szynoprzewodów doskonale dopasowała się do nisz utworzonych przez pierwotne elementy konstrukcyjne obiektu - dodaje Paweł Lewoc.

Inny przykład wykorzystanej we wnętrzu oprawy to SET RAW MINI LED, która w odczuciu architektów idealnie nadaje się do zastosowania w łazienkach. Podłużny kształt lampy zawieszony nad umywalką w pełni spełnia rolę światła miejscowego i powoduje równomierne oświetlenie strefy, co przekłada się na niezwykłą funkcjonalność pomieszczenia.

Wnętrze projektu Underground Architects Group zyskało drugie życie, elementy charakterystyczne dla budynku i jego stylu pozostały, ale dopasowane do tego współczesne rozwiązania i detale dlatego ten projekt jest tak spójny i ciekawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.