Tak obchodzono Wigilię w kujawskich domach

Świętowanie Wigilii Bożego Narodzenia na Kujawach, chociaż przez lata zachowało do dziś podobny charakter, to jeszcze na przełomie XIX i XX wieku przebiegało nieco inaczej. Z czasem choinki zastąpiły podłaźniczki, pojawiły się prezenty i bardziej wyszukane potrawy.

Autor: PAP 24 grudnia 2021 10:59

Dzień wigilijny, jeszcze zanim przyszedł czas na wieczerzę, różnił się od zwykłego dnia. Wszystkie ważniejsze prace w domu i obejściu starano się zakończyć już przed południem. Koncentrowano się na przygotowaniu potraw i odświętnym przystrojeniu izby, w której miała odbyć się wieczerza.

Przed pojawieniem się w kujawskich domach choinek taką funkcję spełniały podłaźniczki, czyli czubki lub gałęzie sony, świerku czy jodły, które podwieszano pod sufitem. Ozdabiano je jabłkami, orzechami lub suszonymi owocami. Choinki pojawiły się przed pierwszą wojną światową. Wieszano na nich papierowe łańcuchy i ozdoby ze słomy, jabłka, orzechy i pierniki, a także figurki z kolorowych opłatków. Na drzewkach często umieszczano małe świeczki.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W rogu każdej izby musiał się znaleźć snop zboża z pierwszego zbioru, co miało gwarantować dobre plony w następnym roku. Stoły przykrywano białymi obrusami, pod które wkładano siano. Pod stołem układano słomę, co miało uchronić domowników przed nieszczęściami.

W wigilijny dzień od rana obowiązywał ścisły post, a podczas wieczerzy post jakościowy, czyli zakładający wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. W ciągu dnia zjadano najwyżej jeden posiłek, a mogła to być na przykład jedna kromka chleba i czarna kawa. Jeszcze obecnie istnieje zwyczaj ograniczania jedzenia, w oczekiwaniu na obfitą kolację.

Przed wieczerzą dzielono się z najbliższymi opłatkiem, na znak pokoju, pojednania, miłości i wspólnego przeżywania świąt Bożego Narodzenia.

Do wieczerzy wigilijnej zasiadano w gronie rodziny wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie. Wieczerze składały się zazwyczaj 7, 9, 11 lub 12 postnych potraw, a przyrządzano je z tego, co rosło w polu, sadzie i lesie, a także w wodzie. Liczba potraw zależała przede wszystkim od zamożności i inwencji gospodyń, np. w biedniejszych domach chleb czy kluski traktowano jako samodzielne potrawy.

Na stole pojawiały się m.in.: barszcz czerwony na zakwasie buraczanym i zupy z suszonych owoców z kluseczkami, cienkie kluseczki z makiem, cukrem i rodzynkami, kapustę z grochem, smażone grzyby, kasza jaglana ze śliwkami i cynamonem, ale też smażone ryby słodkowodne czy śledzie w occie lub oleju. Podawano również chleb z mąki pytlowej i ciasta drożdżowe, w późniejszych czasach również makowce, pierniki i kruche ciasteczka. Do początków XX w. na kolację nie podawano ziemniaków, a nawet zakazywano ich jedzenia, strasząc się, że można nabawić się krost.

Dawnej nie obdarowywano się prezentami, a wigilia była okazją wróżb, głównie o charakterze matrymonialnym np. zobaczenie swojego wyraźnego cienia, wyciągnięcie spod obrusa rozdwojonego źdźbła siana lub parzystej liczby słomek ze strzechy miało zapowiadać szybkie zamążpójście, a w zależności z której strony dochodziło szczekanie psa, stamtąd miał nadejść przyszły wybranek.

Po skończonej wieczerzy udawano się do stajni i obory z kolorowym opłatkiem i miseczką, w której znajdowało się po łyżeczce z każdej potrawy ze świątecznego stołu. Opłatek i strawę dzielono pomiędzy wszystkie zwierzęta. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SŁOWA KLUCZOWE

SPOŁECZNOŚCI

House Market: polub nas na Facebooku

Obserwuj House Market na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.