Wrocław przygotował kolejną akcję ramach kampanii „Wrocław nie marnuje”



PAP - 06 sierpnia 2021 09:00


Kolejną akcję w ramach kampanii „Wrocław nie marnuje” przygotował magistrat we współpracy z Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław. Ma ona zachęcić m.in. właścicieli lokali gastronomicznych do niewyrzucania niewykorzystanej żywności.

Akcja "Nie wyrzucaj - przekaż - podziel się - pomóż - nie marnuj" pilotażowo obejmie obszar Starego Rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin i Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie. Na początku będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, kateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak i gdzie można oddać niewykorzystaną żywność.

"Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni, może trafić do mieszkańców za pośrednictwem Jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności" - podkreśliła dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju Katarzyna Szymczak-Pomianowska. Wskazała, że korzyści dla przedsiębiorców jest wiele. "To niemarnowanie żywności, poszanowanie środowiska i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się gryzoni i insektów. Mniejsza ilość odpadów to także porządek terenów wokół restauracji czy kawiarni" - dodała.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi w mieście 12 Jadłodzielni - lodówek związanych z ruchem less waste. Mogą z nich korzystać wszyscy mieszkańcy. Większe ilości pożywienia odbierze Bank Żywności we Wrocławiu.

"Odbieramy żywność zagrożoną zmarnowaniem na każdym etapie obrotu: surowce, żywność nieprzetworzoną, pakowaną lub mrożoną oraz przetworzoną. Formalnie odebrana żywność trafi do współpracującej z nami sieci ponad 60 organizacji pozarządowych non-profit w samym Wrocławiu, które wspierają mieszkańców" - tłumaczył prezes zarządu Bank Żywności we Wrocławiu Błażej Krasoń.

Przedstawiciele magistratu przypominają, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu. Żywność może być darowana instytucjom mającym statut organizacji pożytku publicznego.

Wspólna akcja informacyjna organizacji i miasta w kolejnych tygodniach zostanie rozszerzona także o bazary, targowiska, ogródki działkowe i hotele. (PAP)

Autorka: Agata Tomczyńska

ato/ joz/