
Drewno od najdawniejszych czasów stanowi naturalny, długotrwały i piękny surowiec wykończeniowy, którego charakterystyczny wygląd doskonale wpasowuje się zarówno w klasyczne, jaki i nowoczesne wnętrza. Czy ten naturalny materiał sprawdzi się również w kuchni? Na to pytanie odpowiada Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka w Galerii Wnętrz Domar.
Drewno jako element wykończeniowy wnętrz nie od dziś ujmuje swoim pięknym wyglądem i trwałością, stając się obiektem aranżacyjnego pożądania. Dzięki charakterystycznemu, naturalnemu wyglądowi, trwałości i długowieczności, a także uniwersalności w dopasowywaniu się do różnego rodzaju stylów wnętrzarskich, elementy wyposażenia lub wykończenia z drewna stanowią kwintesencję elegancji i klasycznego stylu. Czy drewno będzie dobrym pomysłem również i w kuchni? Jak wyjaśnia Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka w Galerii Wnętrz Domar, pomimo większego narażenia na uszkodzenia czy kontakt z wilgocią, drewno to materiał, którym coraz częściej chcemy cieszyć się w naszych kuchniach:
- Drewno, odpowiednio zaimpregnowane i przygotowane, to ponadczasowy materiał, który wspaniale sprawdzi się w kuchni. Coraz częściej występuje w naszych kuchniach pod postacią korpusów, frontów i blatów, a także podłóg czy elementów ścian. Pamiętajmy jednak, że aby wykorzystać drewno w tak wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, musimy zdecydować się nie tylko na wybór odpowiedniego gatunku, ale również uprzednio bardzo dobrze je przygotować, a po czasie konserwować. Dzięki temu drewniane meble będą służyć nam latami - mówi architektka.
Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Jakie są zalety zastosowania drewna w kuchni? Przede wszystkim drewno to materiał, który posiada nie tylko piękny wygląd, ale jest także ciepły w dotyku i wprowadza do wnętrza przyjazny, naturalny klimat, pasując zarówno do tradycyjnych wnętrz, jak i nowoczesnych, minimalistycznych aranżacji. Drewno doskonale sprawdzi się w połączeniu z innymi materiałami, takimi jak stal, beton i szkło. Sylwia Gulewicz-Wysocka podpowiada także, że meble kuchenne wykonane z tego materiału będą również łatwe w naprawie i renowacji.
- Tego typu wyposażenie przede wszystkim nie ulega szybkiemu zniszczeniu, jak to się dzieje w przypadku mebli wyprodukowanych z materiałów takich jak sprasowane włókna drzewne (MDF) czy z płyty meblowej. Jest ono bardziej wytrzymałe pod względem uszkodzeń mechanicznych, a za pomocą odpowiedniej impregnacji – olejowania, woskowania, lakierowania lub całkowitego przemalowania, będzie także odporne na wszelkiego rodzaju zabrudzenia oraz na wilgoć. Dzięki impregnacji będziemy mieli możliwość nie tylko zabezpieczenia mebli przed ewentualnymi zniszczeniami, ale także renowacji, gdy drobne uszkodzenia jednak się pojawią. Choć i w tym przypadku wszelkie rysy czy ubytki mogą dodać niekiedy drewnu jeszcze większego charakteru - mówi Sylwia Gulewicz-Wysocka.
Jakie są wady wykorzystania drewna w naszej kuchni? Jak mówi architektka, na pewno problematycznym aspektem będzie cena, gdyż meble drewniane będą droższe od tych, wykonanych z innych materiałów.